donderdag, 6. oktober 2016 - 20:19 Update: 07-10-2016 11:42

Oorontsteking op jonge leeftijf erfelijk bepaald

Erfelijkheid speelt een rol bij oorontsteking
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Rotterdam

Uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam blijkt dat het krijgen van oorontstekingen op jonge leeftijd erfelijk wordt bepaald.

Een gen maat dat kinderen meer of minder gevoelig zijn voor oorontstekingen. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications dat onlangs verscheen. 

Een van de meest voorkomende infectieziekten is een oorontsteking met een loopoor tot gevolg. Er werd voorheen nog vaak gesproken over omgevingsfactoren die de kans op een loopoor vergroten. Broertjes of zusjes kunnen elkaar aansteken en kinderen kunnen een oorontsteking oplopen op een kinderdagverblijf. Gijs van Ingen, KNO-arts in opleiding, in De Limburger: 'Wij hebben voor het eerst een gen ontdekt dat ons helpt te begrijpen waarom het ene kind meer last heeft van looporen, terwijl het andere daar eigenlijk weinig mee te maken krijgt.'  En verder stelt hij: 'Onze studie toont aan dat genetische aanleg wel degelijk meespeelt bij deze erg pijnlijke en vervelende ziekte.'

de studie moet ertoe bijdragen dat een kind dat gevoelig is voor oorontstekingen sneller kan worden herkend en behandeld. De onderzoekers vergeleken voor de studie het DNA van 13.000 kinderen met oorontstekingen en kinderen die daar geen last van hadden.