zaterdag, 20. augustus 2016 - 9:03 Update: 20-08-2016 14:37

Rode Kruis slaat alarm: tekort aan medische hulp in Syrië

Rode Kruis slaat alarm: tekort aan medische hulp in Syrië
Foto: fbf archief
Den Haag

Het Nederlandse Rode Kruis wil de medische hulp opschalen in Syrië. Iedere dag bereiken ons vreselijke beelden vanuit Syrië. Gewonde kinderen, verwoeste steden en getraumatiseerde mensen. Het conflict duurt al meer dan vijf jaar en de vraag naar medische zorg is immens.

Zeer veel mensen ontberen op dit moment iedere vorm van medische hulp. Om hier wat aan te doen vraagt het Rode Kruis mensen om steun op giro 6868. De inkomsten worden besteed aan medische verzieningen en medicijnen in Syrië en andere conflictgebieden, zoals Congo, Jemen en Zuid-Soedan.

De wereld werd afgelopen week opgeschrikt door de beelden van het vijfjarige Syrische jongetje in Aleppo, dat bloedend en beduusd uit het puin werd gehaald en in een ambulance werd gezet. Het beeld van het jongetje met het bloedende gezicht maakt veel los op social media. Dit jongetje staat symbool voor de vele kinderen in Syrië die lijden onder het geweld van het conflict. Hij krijgt gelukkig medische hulp, maar dat is niet vanzelfsprekend. Niet in alle delen van Syrië hebben mensen toegang tot medische hulp. Veel artsen en verpleegkundigen zijn gevlucht, ziekenhuizen zijn verwoest of gebieden zijn ontoegankelijk voor hulpverleningsorganisaties.

Het Rode Kruis is door haar neutrale positie een van de weinige organisaties die hulp kan verlenen in Syrië. Door het geven van medische zorg, verstrekken van medicatie, voedsel en het verlenen van eerste hulp redt het Rode Kruis levens. De hulporganisatie ondersteunt bestaande ziekenhuizen met medisch personeel en geeft psychosociale hulp aan mensen die getraumatiseerd zijn door het geweld. Ook zet het Rode Kruis mobiele klinieken op.

Directe hulp
De hulporganisatie is constant in onderhandeling met de strijdende partijen om humanitaire toegang te krijgen tot alle gebieden. Delen van Aleppo zijn bijvoorbeeld al maanden lang hermetisch afgesloten van de buitenwereld. Wanneer er groen licht komt, wil het Rode Kruis direct helpen. Dat kan de hulporganisatie niet zonder genoeg middelen. Het Rode Kruis maakt zich ook zorgen om het toenemende geweld in andere delen van Syrië, zoals in Dara, Idlib, Hama, Homs en nabij Damascus. Ook hier staan Rode Kruis hulpverleners paraat om te helpen.

Het conflict is inmiddels vijf jaar aan de gang en dat eist ook zijn tol van de hulpverlening. Om zo goed mogelijk hulp te kunnen verlenen aan de Syriërs heeft het Rode Kruis zo’n 40 miljoen euro nodig. Het geld is onder andere nodig voor operatiematerialen, medicatie, het inzetten van hulpverleners en hulpgoederen. Ook in andere conflictgebieden is veel meer hulp nodig.

Categorie:
Provincie: