De commissie deed vorig jaar al onderzoek naar de deal tussen voormalig officier van justitie Teeven en crimineel Cees H. en bracht daar begin december al een rapport over uit. Maar de onderzoekers moesten van minister van der Steur opnieuw aan het werk. Ze hebben nu onderzocht wie op het ministerie van Veiligheid en Justitie aan de ict-medewerkers opdracht heeft gegeven om te stoppen met zoeken naar het 'bonnetje' van de deal. Het parlement had naar deze informatie gevraagd. Op het bonnetje staat het precieze bedrag dat topcrimineel Cees H. overeenkwam met Teeven. Teeven werkte toen nog bij justitie. Opstelten heeft lang volgehouden dat het bonnetje onvindbaar was, maar dat kwam uiteindelijk toch boven water.
De commissie-Oosting onderzocht de zaak. Maar nadat deze was afgerond kwam Nieuwsuur met nieuwe informatie. De ambtenaren zouden opdracht hebben gekregen om te stoppen met zoeken. Dit zou blijken uit een e-mailwisseling die het programma Nieuwsuur in handen kreeg. Uit interne mails blijkt dat ict-medewerkers van V&J het bonnetje in juni 2014 al bijna hadden gevonden. Ze hadden al actie ondernomen om het verouderde computerbestand gebruiksklaar te maken, maar kregen de opdracht daarmee te stoppen. Die opdracht kwam twee dagen nadat toenmalig minister Opstelten aan de Tweede Kamer had gemeld dat het bonnetje onvindbaar was en dat er geen back-up van oude computerbestanden bestond van iemand op het ministerie.
Het tweede rapport van de commissie-Oosting zal uitsluitsel moeten geven of inderdaad opdracht is gegeven om de zoektocht te staken, maar vooral wie die opdracht heeft gegeven. Na de onthulling van Nieuwsuur zei Oosting: 'Mij dunkt dat kan worden gesproken van een doofpot als beschikbare informatie bewust wordt achtergehouden.'
Woensdag om 11.00 uur presenteert de commissie haar gehele rapport en zal blijken of er daadwerkelijk sprake is van een 'doofpotaffaire'.