'Artsen moeten stoppen met deze behandeling', aldus het AMC. Dat is de uitkomst van een studie die opgezet en gecoördineerd werd vanuit het AMC en die dinsdag op de Europese Dag van de Beroerte is gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.
2 miljoen beroertes werledwijd
Elk jaar krijgen twee miljoen volwassenen wereldwijd een beroerte veroorzaakt door bloeding in de hersenen. Het is de vorm van beroerte met de meeste sterfgevallen. De aandoening heeft grote impact: twee op de vijf mensen sterven binnen een maand, en nog eens twee van de vijf worden afhankelijk van zorg van anderen.
‘Kinder-aspirientje’
Veel patiënten met hart- en vaatziekten gebruiken bloedverdunners in de vorm van bloedplaatjesremmende medicijnen, zoals het ‘kinder-aspirientje’. Hiermee worden veel hart- en vaatziektes voorkomen. Keerzijde is echter dat als deze patiënten een hersenbloeding krijgen, de bloeding niet goed wordt gestopt - met extra hersenschade tot gevolg.
De logische aanname was dat het doorbloeden te stoppen is door direct een bloedplaatjestransfusie te geven. Onderzoekers hebben nu geconstateerd dat dit juist een verminderde kans op herstel geeft.
Verhoogd risico
Patiënten die deelnamen aan deze klinische studie ontvingen allemaal de standaard zorg na een beroerte. Zij werden willekeurig toegewezen in de groep die de bloedplaatjestransfusie kreeg of niet. De groep die bloedplaatjestransfusie kreeg vertoonde een verhoogd risico op overlijden en op langdurige invaliditeit in vergelijking met de groep die enkel de standaard zorg ontving.
'Bloedstolsels of ontstekingen'
Het is onduidelijk waarom patiënten die bloedplaatjestransfusies ontvingen slechter af bleken dan degenen die dat niet kregen, zeggen de onderzoekers. Zij vermoeden dat de behandeling bloedstolsels of ontsteking in de hersenen kan veroorzaken, waardoor het effect van de bloeding alleen maar erger wordt, niet minder.
Behandelbeleid per direct herzien
Prof. Yvo Roos, hoofdonderzoeker en hoogleraar van het AMC: ‘Veel Amerikaanse collega’s schreven deze behandeling standaard voor omdat ‘het zo logisch is’. Onze studie onderstreept maar het belang dat ook ‘logische’ behandelingen uitgezocht moeten worden in gedegen klinisch onderzoek alvorens ze een standaard behandeling worden. Een aantal collega’s moeten hun behandelbeleid nu onmiddellijk herzien’.
Deze studie werd uitgevoerd door het AMC met medewerking van meer dan 25 andere Nederlandse ziekenhuizen. De studie was een Europees project in samenwerking met centra in Schotland en in Frankrijk. Het werd gesponsord door ZonMW en Sanquin bloedbank.