donderdag, 11. februari 2016 - 10:10 Update: 11-02-2016 10:18

Uitzaaiingen prostaatkanker beter zichtbaar door radioactief gelabelde choline

Uitzaaiingen prostaatkanker beter zichtbaar door radioactief gelabelde choline
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Radioactief gelabeld choline, een stof die vooral door prostaatkankercellen wordt opgenomen, kan gebruikt worden om op een PET-scan uitzaaiingen van deze kankersoort zichtbaar te maken. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Daniela-Elena Oprea-Lager.

De combinatie van radioactief gelabeld choline en PET kan het verschil laten zien tussen goedaardige en kwaadaardige lymfeklieren en kan de werking van chemotherapie op tumorcelniveau in prostaatkanker aantonen. Oprea-Lager promoveert op 16 februari bij VUmc.

Prostaatkanker is de op één na meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. De laatste jaren zijn nieuwe medicijnen ontwikkeld voor patiënten met uitgezaaide prostaatkanker, maar er is nog onduidelijkheid over de volgorde waarin deze (vaak dure) middelen het beste aan patiënten kunnen worden voorgeschreven. 

Om die reden is het van belang om een zo gedetailleerd mogelijk beeld van een iedere individuele patiënt te krijgen. Dat maakt maatwerk bij de behandeling van prostaatkanker mogelijk.

Tot in detail 

Oprea-Lager gebruikte een techniek waarmee uitgezaaide prostaatkanker heel gedetailleerd in beeld kan worden gebracht. Patiënten worden ingespoten met een stof (radioactief gelabeld choline) die specifiek wordt opgenomen door prostaatkankercellen. 'Met de nieuwe techniek konden we op celniveau de effectiviteit van chemotherapie meten”, vertelt Oprea-Lager. “Hierdoor konden we heel precies bepalen of een behandeling aansloeg of niet.'

In de lymfeklieren 

De techniek kon ook helpen onderscheid te maken tussen lymfeklieren waar al kankercellen in zaten en lymfeklieren die nog ‘schoon’ waren. Oprea-Lager: 'Als er lymfeklieren zijn die radioactief choline ophopen, met een intensiteit die stabiel blijft of toeneemt in de tijd, betekent dat dat de lymfeklieren kwaadaardige cellen bevatten'. 

'Wij konden met één enkele PET scan onderscheid maken tussen de schone en de ‘kwaadaardige’ klieren. Ook konden we gelabeld choline betrouwbaar, eenvoudig en herhaalbaar meten met verschillende technieken. Deze resultaten onderstrepen het potentieel van de radioactief gelabelde choline-PET bij de ‘op maat’ behandeling van patiënten met uitgezaaide prostaatkanker', aldus Oprea-Lager.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):