Van Rijn: 'De nazi’s hebben geprobeerd hun gruweldaden in Sobibor aan onze herinnering te onttrekken. Zij zijn daar niet in geslaagd en het is tot in de lengte der dagen onze taak om te zorgen dat dit zo blijft. Nu ooggetuigen schaarser worden, is het aan ons om de herinneringen en de verhalen levend te houden voor nieuwe generaties. 'Virtual reality' doet dat op een manier die bij jongeren past en hen hopelijk raakt. Want ik wil dat Nederlandse jongeren meer weten over wat zich daar heeft afgespeeld.'
Keuze aan bezoekers
Bezoekers van Kamp Vught hebben vanaf dinsdag 2 februari de keuze om over het voormalig kampterrein te bezoeken zoals dat er nu bij ligt, of in een (digitaal) gereconstrueerd Sobibor rond te lopen zoals het er in 1943 uitgezien kan hebben. Zo krijgen mensen een beeld bij het vernietigingskamp, waar naar schatting 34.000 uit Nederland afkomstige joden in de gaskamers zijn vermoord.
De nazi's bouwden Sobibor (evenals de kampen Bełżec and Treblinka) uitsluitend als vernietigingskamp van joden. Na de opstand van gevangenen op 14 oktober 1943 hebben de nazi's geprobeerd alle sporen van het kamp uit te wissen.
Met zorg samengesteld
Dit educatief project - in samenwerking met het ministerie van VWS en betaald door het vfonds - is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Stichting Sobibor, het Joods Historisch Museum, hetAuschwitz Comité, Ivar Schüte (archeoloog in Sobibor) en Jules Schelvis (Holocaust-overlevende en kenner) zijn geraadpleegd. De wetenschappelijke invulling en advisering is geleverd door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, de Universiteit Leiden, de Anne Frank Stichting, Uni Pompeu Fabra Barcelona en de Hogeschool van Amsterdam.
Oorlogsgetroffenen en herinnering Tweede Wereldoorlog
Van Rijn is namens de Nederlandse regering verantwoordelijk voor het beleid ten aanzien van de oorlogsgetroffenen en de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.