Volgens Juncker zou het bovendien koren op de molen zijn van de populisten die de Europese Unie willen opblazen. Juncker in de krant: 'k hoop van harte dat (Nederlanders) niet nee zullen zeggen om redenen die niets met het verdrag zelf te maken hebben.' Als de Nederlandse kiezer het associatieverdrag tussen Oekraïne en EU afwijst, zal Rusland volgens Juncker 'de vruchten plukken van een gemakkelijke overwinning'. En verder zegt Juncker: 'Zonder de burger te bedreigen, moet hij wel bewust worden gemaakt van zijn verantwoordelijkheid'.
Vorig jaar wist het Actiecomité GeenPeil genoeg handtekeningen te verzamelen om een referendum af te dwingen. Het referendum komt niet alleen op initiatief van GeenPeil, maar ook op initiatief van Burgercomité-EU, weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Ze zijn tegen de uitbreidingsdrift van de EU, die volgens hen ten koste gaat van de Nederlandse democratie. Volgens hen komt de regering in Den Haag niet meer op voor de belangen van het Nederlandse volk, maar doet zij enkel nog wat Brussel wil. Een eerste peiling van televisieprogramma EenVandaag geeft aan dat bijna driekwart van de kiezer 'waarschijnlijk of zeker' tegen goedkeuring van het associatieverdrag met Oekraïne zal stemmen. Het is echter geen bindend referendum. Het kabinet kan de uitslag dus naast zich neerleggen, maar een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de uitslag wel moet worden overgenomen.
Op Twitter is al gereageerd op de uitspraken van Juncker, D66-leider Alexander Pechtold spreekt van een 'impliciet dreigement' en twittert: 'De kiezer is nog nooit overtuigd door dit soort impliciete dreigementen'. en Geert Wilders twittert: 'De intimidatie vd EU-elite begint weer Maar het zal ze niet meer helpen. Nederland zegt NEE'