Het blijkt dat 22 procent van de ziekenhuizen in de gevarenzone zit. Dit is mede het gevolg van een teruglopende zorgvraag. Volgens de accountants is het opmerkelijk dat vooral kleine ziekenhuizen in de problemen zitten. Dit meldt RTL Nieuws.
Accountant Chris van der Haak tegen de omroep: 'Het lijkt een kwestie van tijd dat meer ziekenhuizen failliet gaan die nu in de gevarenzone zitten. Als zij de aanhoudende onvoldoende financiële prestaties niet snel weten om te buigen, lijkt er geen toekomst voor hen.'
Voorheen was het zo dat de overheid een zorginstelling met financiële problemen altijd te hulp schoot. Maar minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, liet echter een paar jaar geleden weten dat slecht presterende ziekenhuizen niet meer worden gered. Sindsdien zijn het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse en de Sionsberg in Dokkum failliet gegaan.
Ziekenhuizen die in de financiële problemen zitten, kunnen volgens BDO op verschillende manieren hun positie verbeteren. Zo kunnen zij fuseren met een gezondere (vaak grotere) zorginstelling. Daarnaast moeten zij niet rendabele onderdelen aanpakken en betere keuzes maken in hun zorgaanbod.
BDO gaf de volgende 15 ziekenhuizen een onvoldoende:
Saxenburgh Groep, Hardenberg, Groene Hart Ziekenhuis, Gouda, ’t Lange Land Ziekenhuis, Zoetermeer, Amstelland Ziekenhuis, Amstelveen, IJsselmeerziekenhuizen, Lelystad, Maasziekenhuis Pantein, Beugen, Bravis Ziekenhuis, Bergen op Zoom en Roosendaal, Meander Medisch Centrum, Amersfoort, Havenziekenhuis, Rotterdam, Zorgcombinatie Noorderboog, Meppel, Antonius Ziekenhuis, Sneek, Ziekenhuis Groep Twente, Almelo en Hengelo, Orbis Medisch Centrum, Sittard-Geleen, Beatrixziekenhuis, Gorinchem, Rijnstate Ziekenhuis, Arnhem