NASA noemt de ontdekking van de planeet, die de naam Kepler-452b heeft gekregen, een nieuwe mijlpaal in de reis naar het vinden van een ander 'Aarde'. Het is de kleinste planeet die tot nu toe is ontdekt in een baan in de 'bewoonbare zone', het gebied rond een ster waarin vloeibaar water zou kunnen voorkomen op het oppervlak van de planeet. De planeet draait om een ster die samen het meest lijken op de onze aarde en onze zon.
Jaar duurt 385 dagen
Kepler-452b is 60 procent groter in diameter dan de aarde. een jaar op deze planeet duurt 385 dagen en dat is 'maar' 5% langer vergeleken met onze eigen aarde. De massa en samenstelling van de ontdekte planeet zijn nog niet bepaald. Eerder onderzoek suggereert dat planeten ter grootte van Kepler-452b een grote kans maken op een rotsachtige structuur.
Moederster Kepler-452
De planeet staat ook 'maar' 5 procent verder van zijn moederster Kepler-452 dan de aarde van de zon af staat. Kepler-452 is 6 miljard jaar oud, 1,5 miljard jaar ouder dan onze zon, heeft dezelfde temperatuur, en is 20 procent helderder en heeft een diameter die 10 procent groter is dan onze zon.
1.400 lichtjaren verwijderd
Oja, en niet onbelangrijk, om met een ruimteschip dat de snelheid van het licht kan benaderen de planeet te bereiken zou je ongeveer 1.400 lichtjaren nodig hebben om er te komen.