Infecties door Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa zorgen vaak voor complicaties bij de behandeling van brandwonden. ‘We hebben een nieuw soort verband ontwikkeld dat deze infecties tegengaat en het gebruik van antibiotica terugdringt waardoor het risico op de ontwikkeling van antibiotica resistentie verminderd wordt’, aldus de RUG-studenten.
Yoghurtbacterie
Het verband bestaat uit een hydrogel die genetisch gemodificeerde Lactococcus lactis bevat met nutriënten. Deze gemodificeerde stam van L. lactis detecteert 'quorum sensing' moleculen van de twee pathogenen in de wond en produceert vervolgens zowel het antimicrobiële nisine als enkele andere Infection-Preventing-Molecules (IPMs).
Deze IPMs zijn het anti-biofilm eiwit Dispersin B en het quorum quenching eiwit AHLase. The gel zit tussen twee lagen, een bovenlaag die de diffusie van gassen accomodeert en een onderlaag om de bacteriën, die ook in yoghurt zitten, in het verband vast te houden. De groei van bacteriën begint als de gel bevochtigd wordt door naastliggende waterzakjes te breken, zodat het verband geactiveerd wordt.
Het studententeam zoekt nog sponsors om het product verder te ontwikkelen en mogelijk op de markt te brengen. MEt hun vinding doen de studenten mee aan de finale van de internationale iGEM-competitie begin november, waarbij studententeams met behulp van synthetische biologie de beste biologische ‘machine’ bouwen.