Archimedes
Tussen 15 en 23 september, hebben wetshandhavingsinstanties uit 34 landen, gecoördineerd en ondersteund door Europol vanuit het hoofdkantoor in Den Haag, de krachten gebundeld in de Operatie Archimedes. De operatie was gericht tegen georganiseerde criminele groepen en hun infrastructuur in de hele Europese Unie (EU) in een reeks van acties in honderden locaties, met de medewerking van Eurojust, Frontex en Interpol.
"Operation Archimedes is een mijlpaal in de pogingen van de rechtshandhaving om gezamenlijke actie te leveren tegen de georganiseerde misdaad in Europa. De omvang van de operatie is ongekend en het resultaat, met meer dan 1000 arrestaties verricht in heel Europa, een waarschuwing aan de zelfs meest ernstige criminele groepen dat de internationale rechtshandhaving vastbesloten is om hun illegale activiteiten te bestrijden, " zegt Rob Wainwright, directeur van Europol.
"Deze week, als alle EU-politiechefs bijeenkomen bij de 2014 European Police Chiefs Convention, ligt onze focus op hoe we onze gebundelde krachten het beste kunnen toepassen op het nog meer terugdringen van nog meer van de georganiseerde criminele groepen die de veiligheid en het welzijn van onze maatschappij bedreigen", aldus Wainwright.
Tijdens een persconferentie bij Europol in Den Haag, dat deze Joint Action Days coördineerde, maakte directeur Rob Wainwright van dit samenwerkingsverband van EU-politiekorpsen vandaag de resultaten bekend.
Zo'n tweehonderd potentiële slachtoffers, onder wie dertig kinderen, zijn uit handen van internationale mensenhandelaren gered. Verder werd in Europa beslag gelegd op bijna zeshonderd kilo cocaïne, tweehonderd kilo heroïne en 1,3 ton softdrugs. Operatie Archimedes bracht tevens onbekende criminele routes, netwerken en trends in kaart.