Sinds een aantal jaar is er een daling van het aantal hepatitis B infecties onder MSM in Amsterdam. Onderzoek heeft aangetoond dat deze afname te danken is aan het landelijk hepatitis B vaccinatieprogramma dat sinds 2002 in Amsterdam loopt. Ondanks deze daling van het aantal hepatitis B gevallen, benadrukt de GGD dat circa 10.000-12.000 MSM nog steeds niet gevaccineerd zijn en roept hen op zich alsnog te laten vaccineren.
'Nog zeker 10.000 te prikken'
Sinds 2002 worden MSM in Amsterdam in het kader van een landelijk vaccinatieprogramma gratis gevaccineerd tegen hepatitis B. De gratis vaccinatie wordt bij de GGD aangeboden op de Soa polikliniek en de afdeling Infectieziekten. Sinds 2006 vaccineert de GGD ook in het uitgaanscircuit. Een team van mannelijke verpleegkundigen en wervers trekt er één keer per maand op uit om mannen in het uitgaanscircuit te informeren en te vaccineren. Sinds de start van het landelijke vaccinatieprogramma zijn er ruim 16.000 mannen in Amsterdam gevaccineerd. De GGD schat echter dat er in haar werkgebied circa 10.000-12.000 MSM nog niet gevaccineerd zijn.
Gemakkelijk overdraagbaar
Naar schatting 1 op de 5 mannen in Amsterdam die seks heeft met mannen komt in aanraking met hepatitis B. Hepatitis B is een leverontsteking die ernstig kan verlopen. De lever kan er blijvend beschadigd door raken en er kan leverkanker ontstaan. Verder kun je het virus bij je blijven dragen zonder dat je klachten hebt. Je kunt het gemakkelijk overdragen, bijvoorbeeld via seksueel contact of bloed-bloed contact, maar ook door het delen van scheermesjes, nagelschaartjes, tandenborstels e.d. Het virus is zeer besmettelijk, ca. honderd maal besmettelijker dan hiv. Gebruik van condooms verkleint de kans op hepatitis B, maar beschermt niet volledig. Alleen een serie van drie vaccinaties kan hepatitis B voorkomen.