woensdag, 17. mei 2006 - 16:30

Stroomprikkelende 'anti-blafhalsband' omstreden

Steenwijkerland

Het toepassen van een halsband die bij blaffen een stroomstoot afgeeft is uit dierenwelzijnsoogpunt absoluut onacceptabel. Dat stellen de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en de Hondenbescherming woensdag naar aanleiding van berichtgeving over de inzet van blafbanden door de politie in Steenwijkerland.

De politie in Steenwijkerland schreef in een nieuwsbrief in mei aan burgers dat de hondengeleiders van het team Steenwijkerland twee anti-blafbanden hebben aangeschaft, welke op tijdelijke basis kunnen worden uitgeleend aan eigenaren van honden die voor overlast zorgen.

‘De band werkt heel simpel. Wanneer de hond blaft of jankt krijgt deze een kleine stroomprikkel. Wanneer de hond ook daar niet op reageert wordt deze hoger. In de praktijk is gebleken dat dit goed werkt en de overlast stopt’, aldus het bericht in de nieuwsbrief van de politie.

Een woordvoerder van de politie zegt dat de ‘anti-blafband’ echt als ‘laatste middel’ moet worden gezien wanneer de overlast van een blaffende hond niet meer op andere manieren kan worden opgelost.

Dit is tegen het zere been van de Sophia-Vereeniging en de Hondenbescherming die de stroomprikkelende halsband, die overigens wel legaal is, als dierenmishandeling kwalificeren. Daarom hebben zij na overleg met de politie een diervriendelijk alternatief voorgesteld waarbij tot het eind van dit jaar een proef zal worden gehouden met de inzet van gedragstherapie voor de blaffende hond. De Hondenbescherming en de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren zullen de therapie voor blaffende honden in 2006 bekostigen.

Met gedragstherapie voor de honden wordt gewerkt aan het wegnemen van de oorzaak voor het blaffen, die te maken kan hebben met eenzaamheid, verlatingsangst, overdreven waakzaamheid en verveling. Het gebruik van een halsband die bij blaffen een stroomstoot afgeeft is absoluut ontoelaatbaar volgens ethologe drs. Joanne van der Borg, werkzaam als dierwetenschapper op de Wageningen Universiteit: “het is pure symptoombestrijding en een zeer dieronvriendelijke manier van gedragsbeïnvloeding. Bij honden die lijden aan scheidingsangst is het inzetten van de blafband zonder enige twijfel dierenmishandeling.� De methode is onder hondengedragsdeskundigen zeer omstreden.

De politie en de gemeente staan open voor dit initiatief en hebben inmiddels toegezegd op het aanbod te zullen ingaan en de omstreden halsbanden gedurende de proefperiode dit jaar niet meer te zullen gebruiken. Aan het eind van dit jaar zal de proef worden geëvalueerd.
Provincie:
Tag(s):