Bij acute pijn rechts onderin de buik is een ontstoken blindedarm vaak de boosdoener. Maar de diagnose is op basis van de symptomen alleen moeilijk te stellen. Het gebeurt dan ook nogal eens dat er een gezonde blindedarm wordt verwijderd. Maar dat is nog altijd beter dan dat de chirurg besluit af te wachten en er een perforatie optreedt, met levensbedreigende gevolgen.
Tegenwoordig zijn er echter beeldvormende technieken die de arts meer zekerheid kunnen geven bij zijn diagnose. Zo geven een echo, een CT-scan of een MRI-scan van de buik een betrouwbaar beeld van de werkelijke toestand van de blindedarm. Toch vindt deze check lang niet overal plaats.
Cobben hield een schriftelijke enquête onder alle 105 Nederlandse ziekenhuizen. Van de 98 ziekenhuizen die de vragenlijst terugstuurden, deed meer dan de helft bij de meeste blindedarmpatiënten geen voorafgaand beeldvormend onderzoek.
Ze vonden dat deze aanvullende diagnostiek maar weinig toevoegde aan de klinische diagnose door de arts of ze durfden niet op de uitslag van de echo te vertrouwen. Bovendien krijgt de patiënt met een CT-scan ook een dosis röntgenstraling die potentieel kankerverwekkend is. Ook tegen het maken van een MRI-scan bestaan verschillende bezwaren. Cobben weet in zijn proefschrift een aantal van deze bezwaren weg te nemen.
dinsdag, 26. mei 2009 - 10:55
Blindedarm vaak ten onrechte geopereerd
Amsterdam
Als een ziekenhuis mensen met een vermoedelijke blindedarmontsteking niet aan beeldvormende diagnostiek onderwerpt, worden er van elke honderd patiënten vijfendertig ten onrechte geopereerd. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van radioloog Lodewijk Cobben.
Categorie:
Tag(s):