woensdag, 1. juni 2011 - 14:17

FNV: “Warning labels” op mobieltjes wettelijk regelen

Amsterdam

Fabrikanten van mobieltjes moeten veel meer gaan doen aan voorlichting over de risico’s van mobiel bellen. Het wettelijk verplichtstellen van zogenaamde ‘warning labels’ op mobieltjes zou een eerste stap in de goede richting zijn.

Dat stelt de FNV vakcentrale woensdag naar aanleiding van het recente rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Kankerexperts van de WHO meldden gisteren dat het frequent gebruik van mobiele telefoons mogelijk de kans op bepaalde soorten hersenkanker vergroot.

Volgens de vakcentrale moet een waarschuwende tekst ervoor zorgen dat mensen veel bewuster omgaan met de mogelijke gezondheidsrisico’s die aan mobiel bellen vastzitten.

Ook horen werknemers op hun werkplek meer en betere voorlichting te krijgen over mobiel bellen. De Vakcentrale vindt dat er in Nederland veel te weinig debat is over werkgerelateerde kankers.

FNV federatiebestuurder Leo Hartveld: “Dit rapport mag niet onopgemerkt blijven. De WHO heeft gisteren het standpunt dat 'alleen ioniserende straling DNA kan beschadigen' verlaten. Dat is baanbrekend.

De WHO wijst erop dat mobiel bellen als potentieel kankerverwekkend moet worden beschouwd, vanwege het verhoogde risico op glioma (kwaadaardige tumor).

De FNV vakcentrale wilde al in 2005 dat fabrikanten van mobieltjes veel meer zouden doen aan voorlichting over de risico’s van het mobiele bellen. “Toen werden we door een aantal partijen niet gehoord, maar we krijgen wel steeds meer gelijk”, aldus Hartveld. ‘’Steeds meer onderzoek laat zien dat er risico’s kleven aan veelvuldig mobiel bellen’’.

Volgens de FNV Vakcentrale moet een waarschuwende tekst ervoor zorgen dat mensen veel bewuster omgaan met de mogelijke gezondheidsrisico’s die aan mobiel bellen vastzitten. Veel werknemers moeten in hun werk vaak lang bellen. Voor hen is het van belang te weten wat de risico’s zijn.

Fabrikanten zouden de zogenaamde ’SAR-waarde’ op het telefoontje en verpakking moeten vermelden, vergelijkbaar met de energielabels op huishoudelijke apparaten. Op de werkplek zouden de eventuele risico’s van mobiel telefoon verkeer vooraf goed worden besproken in werkoverleggen.

Hartveld: ‘’Vooral jongeren die nog een lange loopbaan voor zich hebben zijn extra kwetsbaar. Zij kijken nu vooral naar de vormgeving. Mobiele bellers moeten weten welke stralingniveaus de mobieltjes afgeven, dat het sturen van een SMS-je geen risico’s teweegbrengt, dat een headset of ‘oortje’ bij langere gesprekken straling aanzienlijk verlaagt, dat alleen korte gesprekken via een mobiel aan te bevelen zijn en dat kinderen niet met een mobieltje zouden moeten bellen’. We zijn dus niet tegen de mobieltjes, we zijn wel voor veilig gebruik van mobieltjes"
Provincie:
Tag(s):