zaterdag, 26. oktober 2024 - 22:21 Update: 26-10-2024 22:32

Langer slapen want de klok gaat uur terug

klokken-tijd-uur
Foto: Archief EHF/ foto bewerkt ter illustratie
Utrecht

Vannacht kunnen we allemaal lekker lang slapen want zondag om 03.00 uur wordt de klok weer een uur teruggezet naar 02.00 uur omdat de wintertijd weer begint en we de zomertijd voor vijf maanden vaarwel weggen.

Biologische klok van slag?

De klok gaat in de nacht van zaterdag op zondag om precies 03.00 uur weer een uur terug naar 02.00 uur en dat betekent onder andere een uur langer slapen maar of dat zo verstandig is valt nog te bezien omdat je biologische klok hierdoor mogelijk van slag raakt. 

'Bijwerkingen' na terugzetten klok

Volgens onderzoek zal de helft van Nederland na het terugzetten van de klok daar op enige manier last van krijgen. Twee op de drie Nederlanders die klachten ervaren bij het ingaan van de wintertijd, weten dat de biologische klok de oorzaak is van die klachten. 

Vrouwen vaker klachten

Vrouwen blijken vaker last te hebben dan mannen, en ook jongere mensen (18-30 jaar) geven aan vaker klachten te ervaren dan oudere mensen (50+). De meeste klachten zijn slaapgerelateerd. Zo voelt iets minder dan de helft zich minder uitgerust, wordt één op de drie vroeger wakker en komt een kwart ’s avonds moeilijker in slaap. 

'Wintertijd = Standaardtijd'

De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd en duurt van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. In totaal dus 5 maanden. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, wordt energie bespaard.

Moderne tijd

De klok een uur terugzetten is in de tegenwoordige tijd een makkie. Op de meest apparaten gaat dat 'vanzelf', zoals je smartphone, laptop, pc, tablet en de klokthermostaat. Alleen wanneer er in je huis nog een echt 'ouderwetse' klok aan de muur hangt zul je deze zelf moeten terugzetten.

Aantal verkeersongevallen neemt toe

Het terugzetten van de klok levert ons op de korte termijn dus een uurtje meer slaap op maar op de wat langere termijn krijgen we te maken met de nadelige effecten zoals 's avonds een uur eerder donker en dat heeft dan ook meteen zijn invloed op de veiligheid in het verkeer. Tijdens de eerste avondspitsen leidt het tot meer ongevallen en files. Het advies is dus om extra op te passen, een ongeluk zit immers in een donker hoekje.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):