2 uur 19 min geleden

Defensie vervangt lesvliegtuigen en vluchtsimulators

PC-7 Lesvliegtuig Luchtmacht
Foto: Defensie
Woensdrecht

Defensie schaft 8 nieuwe lesvliegtuigen en 2 vluchtsimulators met bijbehorende leermiddelen aan. Sinds 1988 beschikt de Elementaire Militaire Vlieger Opleiding (EMVO) over 13 Pilatus PC-7 lesvliegtuigen. Hiervan komt het einde van de technische levensduur in zicht. Dat meldt staatssecretaris Gijs Tuinman vandaag aan de Tweede Kamer.

Militaire vliegers moeten in staat zijn complexe missies in de lucht uit te voeren. Om dat te kunnen start elke militaire vlieger op vliegbasis Woensdrecht met de EMVO.  

In een lesvliegtuig doen leerling-vliegers onmisbare vaardigheden op. Ze leren controle te behouden in noodsituaties of tijdens complexe manoeuvres. Daarnaast worden ze voorbereid op hun vervolgopleiding tot vlieger van een F-35 jachtvliegtuig, een transportvliegtuig of van een van de typen helikopters.

Het lesvliegtuig moet relatief makkelijk en voorspelbaar bestuurbaar zijn. Ook moeten leerling en instructeur er veilig in opereren onder omstandigheden waarin het uiterste wordt gevraagd van het lesvliegtuig.

De producten van het Zwitserse bedrijf Pilatus sluiten het beste aan bij de eisen van Defensie. Dit bedrijf is voorlopig het contract gegund. De verliezende partij van de aanbesteding heeft een rechtszaak aangespannen tegen Defensie, een zogenaamd kort geding. De rechter moet Defensie eerst in het gelijk stellen. Pas dan is het contract te tekenen.

Meer simulatie en minder lesvliegtuigen

De nieuwe lesvliegtuigen zijn bedoeld om er 2.150 uur per jaar mee te vliegen en maximaal 60 leerlingen met de opleiding te laten starten. Hiervoor zijn 8 vliegtuigen nodig, waarvan 6 operationeel inzetbaar, 1 als logistieke reserve en 1 in onderhoud. Daarnaast heeft Defensie behoefte aan een mix van grondgebonden trainingsmiddelen om 2.650 uur per jaar te trainen. De vliegopleiding gaat meer gebruik maken van simulatie, daardoor zijn er minder lesvliegtuigen nodig dan nu.

De benodigde instructie-, instandhoudings-, en managementcapaciteit is na de vervanging nagenoeg gelijk. Het onderhoud van de simulatoren besteedt Defensie uit aan de leverancier. Hierdoor is er geen extra personeel nodig.

Defensie verwacht de levering van de nieuwe lesvliegtuigen en het bijbehorende materieel in de eerste helft van 2027.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):