4 uur 48 min geleden Update: 21-09-2024 20:19

Herdenking luchtlandingen Ginkelse Heide

Ede

Ruim 60.000 mensen herdachten zaterdag op de Ginkelse Heide de luchtlandingen van 80 jaar geleden. De Airborne Luchtlandingen en Herdenking was dit jaar extra speciaal omdat het 80 jaar geleden is. En door het bezoek van de Koning Willem Alexander. Naast de herdenking is er een uitgebreid programma in de lucht en op de Heide.

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat bijna 2000 Britse parachutisten werden gedropt op de Ginkelse Heide in Ede als onderdeel van Operatie Market Garden. Het doel, de brug bij Arnhem veroveren, werd niet behaald. De slag mislukte, het bleek een brug te ver. Vele militairen sneuvelden of raakten vermist. 

Laatste WO II-veteranen

Tijdens de herdenking waren 12 Market Garden- en WO II-veteranen aanwezig. Burgemeester René Verhulst: “We zijn als organisatie vereerd en dankbaar dat we deze helden mogen ontvangen op de Ginkelse Heide. Prachtig dat deze mannen de reis nog hebben kunnen maken.”

Herdenking

Tijdens de herdenking werd gesproken door burgemeester René Verhulst van Ede, Minister Ruben Brekelmans van Defensie luitenant-generaal Andrew Harrison van het Parachute Regiment, brigadegeneraal Frank Grandia van 11 Luchtmobiele Brigade en door dominee Gavin Smith van Parachute regiment. Vervolgens werden 12 kransen gelegd. Het Kindercollege legde bloemen.

Vrijheid Springlevend

Burgemeester René Verhulst: “Vrijheid is springlevend voor ons op dit moment, maar onze taak is nu om deze vrijheid te koesteren en te beschermen. Herdenken geef je door. Op het Joods monument in Ede staat de volgende tekst gegrafeerd: “Vergeten is ballingschap, herdenken verlossing. Verhalen van moed en opoffering moeten worden doorverteld aan de volgende generaties.”

Programma hervat

Na de herdenking wordt het programma in de lucht hervat. Bezoekers kunnen genieten van een helikopterdemo. De para’s van Parachute Group Holland springen nog een keer uit de Dakota die is ingezet tijdens Operatie Market Garden en D-Day. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: