2 uur 5 min geleden

Levenslang geëist voor moord op Lucas Boom

Foto van wetboek van strafrecht
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Zaandam

Het Openbaar Ministerie heeft een levenslange gevangenisstraf geëist tegen een 35-jarige man die volgens het OM één van de schutters is die in juni 2015 in Zaandam Lucas Boom heeft doodgeschoten. Tegen een 32-jarige eiste het OM een gevangenisstraf van 16,5 jaar. Hij zou onder meer nauw betrokken zijn geweest bij voorverkenningen en wordt gezien als medepleger bij de moord op Boom.

Lucas Boom werd op 9  juni 2015 in een woonwijk in Zaandam op klaarlichte dag voor de ogen van bassischoolleerlingen door mannen met automatische wapens neergeschoten. Hij werd geraakt door meerdere kogels en overleed ter plaatse. De schutters vluchtten in een bestelbus die brandend werd teruggevonden in Amsterdam-Noord.

Onderzoek heropend

Beide verdachten waren in 2015 al voor de betrokkenheid op de moord van Boom aangehouden. Dat resulteerde toen niet tot een vervolging omdat de verklaring van een anonieme getuige onvoldoende was om tot een vervolging over te gaan. De strafzaak tegen hen werd resp. in 2016 en 2018 beëindigd. Het onderzoek werd echter in 2021 heropend na een verklaring van een andere anonieme getuige. Dit leidde tot de aanhouding van beide verdachten en een nu 43-jarige man die ook betrokken zou zijn bij de moord op Mohamed Bouchikhi in 2017 in Amsterdam.

Deze man werd in augustus 2023 door de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken voor zijn betrokkenheid bij de moord op Boom, maar wel tot 29,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord in Amsterdam. Tegen de vrijspraak heeft het OM hoger beroep ingesteld en dat loopt. De zaken van de 32-jarige en 35-jarige verdachten werden door de rechtbank afgesplitst na een verzoek van hun advocaten. Dit is de reden dat zij nu terecht staan voor de betrokkenheid bij de dood van Boom.

Objectieve bewijsmiddelen

De verklaringen van de anonieme getuigen zijn niet uitsluitend en bepalend voor het bewijsmateriaal, zeiden de officieren van justitie vandaag op zitting. De belastende verklaringen dat beide verdachten actief betrokken zijn bij de moord op Lucas Boom worden bevestigd door objectieve bewijsmiddelen zoals historische telecomgegevens, ARS-gegevens, mastgegevens en camerabeelden. Het OM maakt in hun zaken gebruik van schakelbewijs, aangezien beide verdachten een klein half jaar later een soortgelijke moordpoging hebben gepleegd in Diemen. Ze zijn hiervoor tot resp. 13,5 en 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Levenslang

De 35-jarige verdachte heeft volgens het OM zijn recht op vrijheid verspeeld: “Als je kennelijk zo lichtvaardig, weloverwogen en berekenend, niets ontziend, roekeloos en grensoverschrijdend overgaat tot het begaan van zulke gruwelijke feiten. Kil en gewetenloos meent te kunnen beschikken over leven en dood en je niets aantrekt van eerdere veroordelingen, dan is er geen ruimte meer voor enige strafmatiging.” Tegen hem eiste het OM een levenslange gevangenisstraf.

Tot die straf komt het OM niet bij de 32-jarige verdachte die tijdens de moord op Boom slechts 22 jaar oud was. Op zijn strafblad staan veel minder veroordelingen voor zwaardere misdrijven waarbij vuurwapens zijn betrokken. Vanwege de eerdere veroordeling van 13,5 jaar en een overschrijding van de redelijke termijn met zeven jaar, komt het OM uit op een gevangenisstraf van 16,5 jaar. 

De rechtbank doet op 19 november uitspraak.

Categorie:
Provincie: