dinsdag, 17. september 2024 - 19:30 Update: 17-09-2024 19:39

Waarom de crypto koersen sterk kunnen stijgen in de laatste drie maanden van dit jaar

bitcoin-koers
Foto: Pixabay/geralt
Rotterdam

De cryptomarkt staat bekend om zijn volatiliteit en onvoorspelbaarheid. Toch zijn er bepaalde trends en seizoensgebonden patronen die beleggers en analisten door de jaren heen hebben opgemerkt.

Laatste drie maanden van het jaar

Een van die trends is de potentie voor significante stijgingen van crypto koersen in de laatste drie maanden van het jaar. Verschillende factoren wijzen erop dat dit fenomeen ook in het huidige jaar zou kunnen plaatsvinden, waaronder verwachte renteverlagingen door de Federal Reserve in de Verenigde Staten, de invloed van de Amerikaanse verkiezingen, en historische seizoensgebonden trends in de cryptomarkt.

Verwachte renteverlagingen in de VS

Een van de meest invloedrijke factoren op de financiële markten, inclusief cryptocurrencies, is het monetaire beleid van centrale banken zoals de Federal Reserve in de Verenigde Staten. In de afgelopen jaren heeft de Federal Reserve de rentetarieven meerdere keren verhoogd in een poging om de inflatie te beteugelen en de economie te stabiliseren na de gevolgen van de COVID-19 pandemie. Hogere rentetarieven leiden doorgaans tot een daling van risicovollere activa zoals aandelen en cryptocurrencies, omdat beleggers kiezen voor veiligere beleggingen zoals staatsobligaties die betere rendementen bieden.

Echter, met de recente afkoeling van de inflatiecijfers en toenemende zorgen over een mogelijke economische recessie, wordt verwacht dat de Federal Reserve haar beleid in de komende maanden zal ombuigen naar renteverlagingen. Wanneer rentetarieven dalen, worden risicovollere activa zoals cryptocurrencies aantrekkelijker, omdat beleggers op zoek gaan naar hogere rendementen. Dit zou kunnen leiden tot een kapitaalinstroom in de cryptomarkt en een mogelijke stijging van de koersen.

Invloed van de Amerikaanse verkiezingen

De uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen, die plaatsvinden in november, speelt ook een belangrijke rol in de richting van de financiële markten. Verkiezingen brengen altijd een zekere mate van onzekerheid met zich mee, en dit geldt des te meer voor de cryptomarkt, die gevoelig is voor veranderingen in het regelgevingsklimaat. De uitkomst van de verkiezingen kan invloed hebben op de toekomstige regelgeving en het overheidsbeleid met betrekking tot digitale valuta's.

Als bijvoorbeeld een kandidaat of een politieke partij die positiever staat tegenover cryptocurrencies aan de macht komt, kan dit het sentiment in de markt verbeteren en de koersen een boost geven. Anderzijds, als de verkiezingsresultaten leiden tot striktere regelgeving, kan dat juist een remmend effect hebben. Toch is de algemene verwachting dat de cryptomarkt zal anticiperen op mogelijke positieve uitkomsten, wat zou kunnen resulteren in een rally in aanloop naar en na de verkiezingen.

Seizoensgebonden trends in de cryptomarkt

Naast macro-economische factoren en politieke ontwikkelingen, speelt ook seizoensgebondenheid een rol in de prestaties van de cryptomarkt. Historisch gezien zijn de laatste drie maanden van het jaar - oktober, november, en december - doorgaans sterke maanden voor cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum. Dit fenomeen wordt soms aangeduid als de "cryptowinterrally," waarbij de koersen in deze periode vaak aanzienlijk stijgen.

Deze trend staat in schril contrast met de maand september, die over het algemeen bekend staat als een slechte maand voor cryptomarkten. Diverse verklaringen zijn voorgesteld voor deze seizoensgebonden trend, waaronder belastingsgerelateerde verkoopdruk in september en hernieuwd optimisme aan het einde van het jaar wanneer beleggers zich voorbereiden op het nieuwe jaar.

Historische gegevens laten zien dat, hoewel september vaak negatieve rendementen oplevert voor de meeste cryptocurrencies, de daaropvolgende maanden vaak een ommekeer markeren. De "herfstrally" wordt vaak aangedreven door factoren zoals institutionele beleggers die hun portefeuilles willen herpositioneren en particuliere beleggers die hopen op een eindejaarsrally.

Andere bijdragende factoren

Naast de verwachte renteverlagingen, verkiezingsresultaten, en seizoensgebonden trends, zijn er nog enkele andere factoren die zouden kunnen bijdragen aan een stijging van de crypto koersen in de laatste drie maanden van dit jaar. Ten eerste is er de groeiende institutionele interesse in de cryptomarkt. Steeds meer grote financiële instellingen, zoals banken en beleggingsfondsen, bieden diensten aan die zijn gericht op digitale activa, wat kan zorgen voor een stabielere kapitaalinstroom.
Daarnaast spelen technologische ontwikkelingen en updates in blockchain-netwerken een rol. Zo zijn er verschillende aankomende netwerk-upgrades en -ontwikkelingen voor populaire cryptocurrencies zoals Ethereum, die mogelijk kunnen leiden tot verbeterde prestaties en, in sommige gevallen, een aanzienlijke stijging van de waarde van de betreffende activa.

Ten slotte kan de groeiende acceptatie van cryptocurrencies in het dagelijks leven en de bredere financiële wereld ook bijdragen aan een positieve trend. Terwijl steeds meer bedrijven en consumenten cryptocurrencies beginnen te accepteren als betaalmiddel, groeit het vertrouwen in deze activa, wat kan leiden tot hogere prijzen.

De balans opmakend

Hoewel de toekomst van de cryptomarkt altijd onvoorspelbaar blijft en er nooit garanties zijn, zijn er verschillende factoren die suggereren dat de laatste drie maanden van dit jaar gunstig zouden kunnen zijn voor crypto-beleggers. Van verwachte renteverlagingen in de VS tot potentiële positieve resultaten van de Amerikaanse verkiezingen en de historisch sterke prestaties van de cryptomarkt in de herfstmaanden, er zijn genoeg signalen die wijzen op een mogelijke stijging van de crypto koersen. Investeerders blijven echter alert, want in de cryptomarkt kan alles snel veranderen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):