donderdag, 25. januari 2024 - 15:37

Sancties tegen een mensensmokkelnetwerk van het Syrische regime

Vluchtelingen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Op 22 januari 2024 heeft de Europese Unie sancties aangenomen tegen personen en bedrijven die zijn verbonden aan het Syrische regime, en onder andere mensensmokkeloperaties organiseren. Deze stap van de EU komt voort uit een gezamenlijk initiatief van Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zweden.

Mensensmokkel via de Middellandse Zee

De EU-sancties zijn gericht tegen personen en bedrijven verbonden aan het Syrische regime, die zich bezighouden met de smokkel van migranten. Deze personen en bedrijven hebben een verdienmodel gemaakt van het tegen betaling aanbieden van gevaarlijke reizen aan Syriërs die willen vluchten uit het land. Het regime – dat grotendeels zelf verantwoordelijk is voor de Syrische vluchtelingenstroom door onderdrukking van de bevolking – profiteert op deze manier economisch van deze vluchtelingen. Zakenmensen en bedrijven, waaronder gelieerd aan de adviseur van president Assad, organiseren vluchten van Damascus naar Oost-Libië. Vanaf daar loopt de smokkelroute vaak verder via de Middellandse Zee naar Europa.

Deze smokkelroute maakt onderdeel uit van een verdienmodel van het Syrische regime dat bijdraagt aan het financieren van de voortdurende gewelddadige onderdrukking van de burgerbevolking in Syrië. Daarom heeft de EU personen en bedrijven die zich hiermee inlaten op de sanctielijst gezet.

Iraanse en Russische invloed

Er worden ook personen aan de sanctielijst toegevoegd die onderdeel zijn van de Syrische zakenelite, waaronder familieleden van presidentsvrouw Asma al-Assad. Deze zakenlieden profiteren van de illegale verdienmodellen van het regime en faciliteren de ondermijnende Iraanse en Russische invloed in Syrië en het Midden-Oosten.

Gerichte sancties; Nederland steunt de Syrische bevolking

Dit sanctiepakket bestaat uit gerichte sancties. Het treft alleen de personen en bedrijven op de sanctielijst. Van de personen en bedrijven die op de sanctielijst staan worden in de EU aanwezige tegoeden bevroren. Ook mogen personen en bedrijven in de EU geen zaken met hen doen, en personen op de sanctielijst mogen de EU niet inreizen. De sancties hebben dus geen invloed op steun aan de Syrische bevolking, zoals de humanitaire hulp die Nederland en de EU verlenen. Met deze gerichte sancties geven de EU en haar lidstaten een duidelijke boodschap: Nederland en de EU blijven achter de Syrische bevolking staan.

Eerder in het afgelopen jaar (24 april 2023) nam Nederland extra sancties aan tegen personen en organisaties van het Syrische regime. Het sanctiepakket richtte zich tegen de grootschalige drugshandel van het regime, onderdrukking van de bevolking en de Syrische samenwerking met Rusland.

Categorie:
Provincie: