Naast medicatie en eten hebben mensen behoefte aan huishoudelijke spullen, onderdak en ook lijkzakken zijn onmisbaar. Het is belangrijk dat lichamen snel geborgen worden, om de uitbraak van ziekten tegen te gaan en om degenen die omkwamen een waardige rustplaats te bieden. Hulpverleners delen deze hulpgoederen uit in de getroffen regio's.
Teams met experts
Het Internationale Rode Kruis stuurt bovendien teams naar deze plekken die helpen bij de hulpverlening en distributie. Vanuit Benghazi delen forensisch experts 6000 lijkzakken uit, om samen met de Libische Rode Halve Maan en de autoriteiten lichamen te bergen.
Deze spoelen nog altijd aan, terwijl families van vermisten zich afvragen waar hun geliefden zijn. Ondertussen zitten velen van hen in een moeilijke situatie, omdat hun woning beschadigd raakte of werd verwoest. Het Rode Kruis zond om die reden tonnen aan hulpgoederen, die in de komende weken worden uitgedeeld.
Beschadigde wegen, achtergelaten munitie
Toegang tot overstroomde gebieden blijft lastig voor de hulpverleners, omdat wegen beschadigd raakten. Ook onontploft geschut en verlaten munitiedepots bemoeilijken de hulpverlening en brengen risico's met zich mee voor de inwoners en hulpverleners in Derna. Het Rode Kruis probeert dit zo snel mogelijk in kaart te brengen, om deze risico's te beperken.
Geld doneren
De verwachting van het Rode Kruis is dat het vele maanden tot mogelijk jaren gaat duren voordat de inwoners van de getroffen gebieden deze ramp te boven zijn.