'Twee keer zoveel geld nodig'
De humanitaire organisatie heeft twee keer zoveel geld nodig om noodhulp in het Afrikaanse land te verlenen. Het gaat om 60 miljoen euro voor Soedan en 40 miljoen euro voor hulp aan buurlanden als Tsjaad, Zuid-Soedan en Egypte om mensen op de vlucht te helpen.
'Grote tekorten aan voedsel en water'
Extra steun is volgens het Rode Kruis hard nodig. De Soedanese bevolking kampt met grote tekorten aan voedsel en water. Voorraden raken op, terwijl de gevechten tussen de strijdende partijen doorgaan. De menselijke tol groeit met de dag.
Hulpverleners zelf ook slachtoffer
Het Soedanese Rode Kruis is met 40.000 vrijwilligers de grootste humanitaire organisatie in Soedan. Tot nu toe hebben vrijwilligers meer dan 40.000 maaltijden en voedselpakketten uitgedeeld, 24.000 medische behandelingen uitgevoerd en 740 gewonde mensen geëvacueerd. Daarnaast voert het Soedanese Rode Kruis veilige en waardige begrafenissen uit voor mensen die het leven hebben verloren.
'Vrijwilligers werken onvermoeibaar door'
Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis: 'Vrijwilligers werken onvermoeibaar door om mensen te helpen, ondanks de gevaren en ondanks het feit dat ze zelf ook slachtoffer van het conflict zijn. Veel meer geld is nodig om het belangrijke werk van onze hulpverleners door te zetten.'
Voedsel, water en medische hulp
Met dat geld kan het Rode Kruis doorgaan met het uitdelen van water en voedsel, onderdak bieden aan mensen op de vlucht en eerste hulp en psychologische ondersteuning geven. In Soedan is nu een groot tekort aan medicijnen, voedsel, water en brandstof. Ziekenhuizen en woonhuizen zijn vernietigd, net als de energie- en waterinfrastructuur. Mensen hebben geen toegang tot contant geld en daarmee niet tot essentiële goederen en diensten.
'Verschil tussen leven en dood'
Segaar: 'Onze hulp kan voor mensen het verschil betekenen tussen leven en dood. Negen miljoen mensen zijn door het conflict getroffen, terwijl al bijna twaalf miljoen mensen humanitaire hulp nodig hadden.'