maandag, 20. februari 2023 - 15:20 Update: 20-02-2023 21:52

AIVD en MIVD: 'Rusland bereidt verstoring en sabotage Nederlandse energievoorziening voor'

elektriciteit-mast-verdeelstation
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Den Haag

De Nederlandse vitale maritieme infrastructuur in de Noordzee, zoals internetkabels, gasleidingen en windmolenparken, kan kwetsbaar zijn voor sabotage. 'Rusland brengt deze infrastructuur heimelijk in kaart en onderneemt activiteiten die duiden op spionage en voorbereidingshandelingen voor verstoring en sabotage', zo melden de Nederlandse veiligheidsdiensten AIVD en MIVD maandag in hun publicatie ‘24/2. De Russische aanval op Oekraïne: een keerpunt in de geschiedenis’. Met deze publicatie geven de diensten inzicht in de betekenis van de oorlog voor de wereld en Nederland nu en in de toekomst.

'Voorstelbaar'

'Een dergelijke fysieke dreiging richting andere vitale sectoren, zoals drinkwater- en energievoorziening, is ook voorstelbaar, zolang dergelijke aanslagen heimelijk kunnen worden uitgevoerd. Het kan voor Rusland nuttig zijn om fysieke verstoring en sabotage voor te bereiden', aldus de veiligheidsdiensten. De MIVD en AIVD informeren organisaties die verantwoordelijk zijn voor organisatie en uitvoering van beveiligingsmaatregelen om de weerbaarheid van Nederlandse vitale processen te vergroten.

''Oorlog in Oekraïne kan nog lang duren

Nederland moet er rekening mee houden dat de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan waarschijnlijk nog lang kunnen gaan duren. De uitkomst van deze oorlog is bepalend voor onze toekomstige veiligheid en welvaart. Dit conflict is niet alleen een Oekraïense strijd.

Keerpunten in de geschiedenis

Het begin van de aanval op 24 februari 2022, kortweg 24/2, heeft een betekenis die te vergelijken valt met andere keerpunten in de geschiedenis. De afloop hangt af van de gevechtsbereidheid van Oekraïne en Rusland en van de internationale bereidheid om schouder aan schouder te blijven staan en hulp te blijven bieden aan Oekraïne.

Directe en indirecte gevolgen

Nu is Oekraïne het grootste slachtoffer van de Russische agressie. Deze oorlog heeft echter ook vergaande invloed op Nederland en Europa. Onze open en democratische samenleving ondervindt de directe en indirecte gevolgen op economisch, militair, diplomatiek en maatschappelijk vlak.

Moeilijk te voorspellen

Hoe de oorlog zich ontwikkelt, is moeilijk te voorspellen. Dat hangt volgens de diensten van verschillende factoren af, zoals doorzettingsvermogen en het militair vermogen van zowel Oekraïne als Rusland. Waarschijnlijk zal Rusland noch Oekraïne in staat zijn om op korte termijn al zijn militaire doelstellingen te behalen.

Steun

Nederland steunt Oekraïne op diverse manieren. Ook de AIVD en de MIVD leveren een waardevolle bijdrage. Bijvoorbeeld door Oekraïne te helpen zich te weren tegen Russische digitale aanvallen op vitale infrastructuur en energievoorzieningen.

Eenheid bewaren

Het is belangrijk dat het westen de eenheid bewaart tegenover Rusland, zodat Moskou niet de conclusie kan trekken dat militaire agressie loont. De gezamenlijke (militaire) steun aan Oekraïne en de versterking van de NAVO en de EU blijft essentieel. Niet alleen voor Oekraïne, maar ook voor de veiligheid van Europa en de rest van de wereld.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: