woensdag, 21. december 2022 - 16:08 Update: 21-12-2022 16:30

Politie krijgt boete van 50.000,- euro voor inzet camera-auto's

politieauto-fietser
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Rotterdam

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt de politie een boete op van 50.000 euro. 'Tijdens corona zijn in Rotterdam camera-auto’s ingezet, zonder dat hiervan eerst de privacyrisico’s in kaart waren gebracht. Met de rondrijdende auto’s zijn gedetailleerde beelden van mensen verzameld en opgeslagen', zo laat de AP woensdag weten.

Te veel beelden gemaakt

'Uit onderzoek van de AP blijkt bovendien dat er te veel beelden werden gemaakt die niet noodzakelijk waren. Voor die overtreding kunnen we echter geen boete opleggen', aldus de AP.

Mensen controleren

De gemeente Rotterdam en de politie hebben in het coronajaar 2020 vijf weken lang twee auto’s ingezet die uitgerust waren met 360-gradencamera’s. Daarmee wilden de gemeente en de politie controleren of mensen wel 1,5 meter afstand van elkaar hielden. 

Scherpe beelden

Ook bij een snelheid van 50 kilometer per uur kunnen de camera’s scherpe beelden maken, met voldoende detail om mensen te identificeren. Tot ver buiten de camera-auto’s zijn mensen herkenbaar in beeld gebracht. De verzamelde beelden werden bekeken in een meldkamer, opgeslagen en konden worden doorgestuurd naar andere politielocaties. De politie is wettelijk gezien verantwoordelijk voor de beelden, omdat die worden gezien als politiegegevens.

Vooraf risico's in kaart brengen

Katja Mur, bestuurslid AP: ‘Je wilt in Nederland vrij over straat kunnen lopen. Zonder dat je hoeft te verwachten dat de overheid vanuit rondrijdende auto’s scherpe opnames van je maakt. En dat die naar een meldkamer gaan, zodat de overheid je kan identificeren en desgewenst tegen je kan optreden. En áls de overheid al met dergelijke geavanceerde technieken zou moeten surveilleren, dan moeten vooraf de risico’s in kaart zijn gebracht. Zodat de overheid op tijd kan nadenken hoe ze op een zorgvuldige manier met die risico’s om moet gaan.’

Onderzoek ingesteld

De AP heeft in mei 2020 om opheldering gevraagd over de inzet van de camera-auto’s, waarna ze zijn stilgezet. Na signalen dat de camera-auto’s tóch weer rondreden, stelde de AP een onderzoek in. De AP concludeert nu dat de wet op twee manieren is overtreden. Daarnaast stelt de AP vast dat er verschillende opvattingen bestaan over de grondslag voor de inzet van camera-auto’s.

Reactie politie

De politie krijgt de boete omdat zij volgens de AP voorafgaand aan de inzet een analyse van de privacy-risico’s had moeten maken. 'Wij hebben een andere inschatting gemaakt en op basis van een snelle, voorlopige risico-analyse geconcludeerd dat dit niet nodig was. We beraden ons nog op een eventueel bezwaar tegen de boete', zo laat de politie woensdag in een reactie weten.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):