dinsdag, 1. november 2022 - 11:28

Defensie gaat vrijwillig Dienjaar invoeren

militairen-kleding
Foto: Ministerie van Defensie
Den Haag

Defensie heeft als belangrijke taak het beschermen van het Nederlandse grondgebied en dat van haar bondgenoten. Om die taak uit te kunnen voeren is een goedgevulde organisatie vereist. Helaas kampt Defensie met veel vacatures en neemt de krapte op de arbeidsmarkt toe. Naast intensivering van de bestaande wervingsinspanningen heeft staatssecretaris Christophe van der Maat daarom besloten tot de invoering van een Dienjaar. Dit Dienjaar geeft met name jongeren de kans om kennis te maken met Defensie, zich persoonlijk en professioneel te ontwikkelen en bij te dragen aan onze veiligheid. In tegenstelling tot de vroegere dienstplicht zal deelname vrijwillig zijn.

Het Dienjaar Defensie richt zich in eerste instantie op jongeren die een tussenjaar nemen na hun middelbare school of vervolgopleiding. Defensie biedt hen voor dit jaar een zinvolle invulling. Ook mensen met werkervaring (zij-instromers) die een sabbatical willen opnemen, zijn welkom voor een dienjaar. Net als bij jongeren met een vervolgopleiding kijkt Defensie dan naar hun specifieke expertise.

Na een korte opleiding worden de deelnemers als militair ingezet op bestaande functies. Ze draaien dan als volwaardige collega’s mee met een passend salaris. Het dienjaar kan een opmaat zijn naar een vaste baan bij Defensie. Naar verwachting zullen veel deelnemers na het Dienjaar bij Defensie willen blijven. Hetzij als beroepsmilitair, burger of reservist.

Win-win-win

Het mes snijdt hierbij aan 3 kanten. Het Dienjaar draagt bij aan de vulling van defensie, stimuleert deelnemers in hun professionele en persoonlijke ontwikkeling en is van maatschappelijk belang door de focus op onze nationale veiligheid en het verbinden van mensen uit alle hoeken van de samenleving.

Het Dienjaar bouwt voort op het huidige Gap Year programma en de Maatschappelijke Diensttijd. Ook maakt het gebruik van de ervaring met het Defensity College voor werkstudenten. Defensie liet zich verder inspireren door andere landen. In Zweden bijvoorbeeld zorgde een soortgelijk programma voor een forse toename van de bezetting op militaire functies.

Het Dienjaar Defensie gaat in september 2023 van start met een eerste groep van 125 dienjaarmilitairen. Defensie kiest ervoor om het aantal deelnemers geleidelijk op te schalen. Voor jongeren die ingeschreven staan voor de dienstplicht heeft het Dienjaar geen enkel gevolg. Deelname aan het Dienjaar is namelijk puur op vrijwillige basis.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: