De oplichting ging in grote lijnen steeds hetzelfde. Op Marktplaats werden mensen benaderd die iets te koop aanboden. Met gelikte praatjes kregen ze die zover dat ze op een link klikten voor het overmaken van geld. In werkelijkheid werden ze naar een valse site geloodst, waar ze hun inloggegevens van hun rekening invulden die de verdachten allemaal konden zien.
Met die gegevens ging ze vervolgens aan de slag: binnen een mum van tijd werd geld van de slachtoffers gebruikt om dure aankopen te doen bij bijvoorbeeld de Mediamarkt. Ze regelden iemand die de spullen ging ophalen en gaven weliswaar een vals adres op, maar dat gaf niet, want bij het ophalen van bestellingen wordt alleen de naam gecontroleerd. Toen Mediamarkt opmerkte dat iemand wel erg vaak en erg veel dure spullen kwam ophalen, trok men aan de bel en startte het politie-onderzoek.
Enorme schade
De verdachten stonden vandaag voor ruim 30 zaken terecht, met een totale schade van 45.000 euro. Maar waarschijnlijk kunnen nog veel meer aangiftes aan hun criminele organisatie worden gekoppeld: er zijn verspreid door het hele land 288 aangiftes waarbij sprake is van precies dezelfde werkwijze en dezelfde tussenpersonen.
Want de broers gaven leiding aan deze phishing-organisatie en zij stuurden andere personen aan die de spullen gingen ophalen. Ook waren er andere personen die telefoons, simkaarten en rekeningen aan hen gaven om te gebruiken. Zijn zullen later nog voor de rechter komen.
De jongste broer, 20 jaar, moet wat het Openbaar Ministerie betreft 18 maanden de jeugdgevangenis in waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Zijn oudere broer, 27 jaar, hoorde 40 maanden gevangenisstraf eisen. Ook vindt het OM dat de verdachten de schade aan de slachtoffers en de bank moeten vergoeden. Op 22 september 2022 doet de rechtbank uitspraak.