'Dudley' en 'Eunice' trekken spoor van vernielingen
Vrijdag kreeg Nederland eerst te maken met storm 'Dudley' die vlak daarna al werd opgevolgd door storm 'Eunice'. Beide stormen zorgde voor veel overlast en schade waardoor het normale leven werd ontwricht. Verzekeringsmaatschappijen kregen al honderden meldingen van schades binnen.
Schadebedrag stormen 'Dudley' en 'Eunice' mogelijk fors boven 435 miljoen euro
De verwachting is dat het totale schadebedrag als gevolg van deze twee stormen fors zal zijn en de ruim 435 miljoen euro van storm 'Friederike' op 18 januari 2018 flink zal overschrijden. Storm 'Eunice' is bovendien de zwaarste storm in de afgelopen 4 jaar.
Storm 'Franklin'
Zondag maakt Nederland zich dus op voor de derde storm in één weekend. In de in de loop van de zondag zal het dus opnieuw hard gaan waaien met in de kustprovincies zware windstoten van 75-90 km/uur. In de avond kunnen de windstoten nog verdere toenemen naar 90-110 km/uur. Ook maandag verwacht jet KNMI nog veel wind. Zondag gaat het dus in de loop van de dag opnieuw hard waaien uit een (zuid)westelijke richting.
Piek van storm 'Franklin'
De piek van storm 'Franklin' is vanavond met zware windstoten van 75-90 km/uur, in de kustgebieden rond 100 km/uur. In de tweede helft van de avond kan het tijdens de passage van actieve buien korte tijd nog harder waaien met zeer zware windstoten rond 100 km/uur, in de kustgebieden mogelijk 110-120 km/uur. Plaatselijk kan er dan weer schade ontstaan.
Update 13.10 uur: KNMI schaalt voor kustprovinciess op naar Code Oranje
Het KNMI heeft zondagmiddag om 13.10 uur voor de kustprovincies opgeschaald van Code Geel naar Code Oranje. Dit komt omdat het KNMI verwacht dat storm 'Franklin' toch zwaarder wordt dan eerst werd aangenomen.
Windstoten in kustprovincie van 100-120 km/uur
'De piek in de wind is vanavond met zware windstoten van 75-90 km/uur. In de westelijke kustprovincies en het IJsselmeergebied komen tussen 20.00 en 23.00 uur zeer zware windstoten voor tot 100-120 km/uur, hiervoor geldt code oranje. Landinwaarts kunnen ook tijdens buien lokaal zeer zware windstoten van rond 100 km/uur voorkomen en hiervoor blijft Code Geel van kracht. Plaatselijk kan er weer schade ontstaan', aldus het KNMI.
Zware windstoten vooral aan de kust
Komende nacht beperken de zware windstoten zich voornamelijk tot de kustprovincies. Maandag overdag staat er opnieuw veel wind met overal zware windstoten van 75-90 km/uur, langs de kust rond 100 km/uur. Pas in de loop van middag en avond neemt de wind af. De windstoten kunnen overlast veroorzaken voor verkeer en buitenactiviteiten.