woensdag, 15. september 2021 - 13:02

Vrijdag in Meldpunt: Ziekenhuizen weigeren senioren te reanimeren

patient-hand-ziekenhuis-monitor
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Hilvesum

Nederlandse ziekenhuizen hanteren in toenemende mate het beleid om senioren op hoge leeftijd niet meer te reanimeren als dat nodig is. Ook relatief gezonde ouderen krijgen dit bij een opname te horen en hebben geen stem bij dit besluit, zo is te zien in Meldpunt op vrijdag 17 september om 19.20 uur bij MAX op NPO 2.

De moeder van Linda van Beest overleed vorig jaar in het ziekenhuis aan de gevolgen van corona. Tot verbazing van Linda en haar zus, lezen zij in het medisch dossier dat hun moeder niet gereanimeerd wenste te worden, terwijl ze dit juist wel graag wilde. Ze had het zelfs in een wilsbeschikking vastgelegd.

De 91-jarige Enschedeër Ben Nissen hoort sinds vorig jaar bij bezoeken aan het ziekenhuis dat artsen hem bij een hartstilstand niet zullen reanimeren en ook niet zullen overbrengen naar de intensive care-afdeling. Reden: grote kans dat hij het niet zal overleven of daarna een lage kwaliteit van leven zal hebben. “Daarmee spelen zij voor God”, zegt Nissen die als zendeling actief is geweest voor de Katholieke Kerk.

Volgens Ronald Melieste van de Nederlandse Reanimatie Raad komt het vaker voor dat patiënten op hoge leeftijd bij een ziekenhuisopname te horen krijgen dat ze bij een calamiteit niet zullen worden gereanimeerd. Dit wordt gebracht als een mededeling en de patiënt heeft hierin geen stem. Wat zijn de landelijke richtlijnen voor reanimatie van een hoogbejaarde? Een arts mag niet ‘medisch zinloos handelen’, maar mag een ziekenhuis deze groep patiënten uitsluiten van reanimatie? Moet de patiënt zelf of de familie hier geen stem in hebben?

Categorie:
Provincie: