Afspraken flexiber dan regelgeving
DNB streeft naar afspraken, omdat die flexibeler zijn dan regelgeving. DNB hoopt dat alle partners aan de afspraken willen meewerken en deze zullen nakomen, ook al lopen de belangen van de partijen in het contante betalingsverkeer uiteen. De afspraken beogen een goede werking van het betalingsverkeer en dit is een gemeenschappelijk belang.
Daling gebruik cash
Het rapport van McKinsey voorziet een verdere daling van het gebruik van contant geld. Dat kan een probleem zijn bij storingen in het pinverkeer – contant geld is dan een terugvaloptie - en voor mensen die van contant betalen afhankelijk zijn. Contant geld is bovendien publiek geld, dat iedereen moet kunnen gebruiken. Het rapport bespreekt mogelijkheden om de chartale infrastructuur beter in te richten, de kosten en de bekostiging daarvan en eventuele maatregelen om de ontwikkelingen te sturen. McKinsey beveelt aan om voor de terugvalfunctie alternatieve, digitale betaalmiddelen te ontwikkelen en in te zetten.
Digitale betaalmiddelen
DNB onderschrijft deze aanbeveling. Maar voordat digitale betaalmiddelen de terugvalfunctie van contant geld kunnen overnemen, dienen zij breed uitgerold en voor iedereen toegankelijk te zijn (inclusiviteit). Bovendien adviseert DNB het kabinet na te denken over de rol van de overheid bij de chartale infrastructuur als straks dit punt is bereikt.
Kosten doorberekenen aan klanten
Het is begrijpelijk dat de banken de kosten van het betalingsverkeer aan de klanten willen doorberekenen, maar daarmee mogen zij niet de gebruikers van contant geld schaden. Verder vindt DNB dat de inspanningen van de banken om witwassen en fraude op te sporen het legitieme gebruik van contant geld niet mogen bemoeilijken en de bereikbaarheid van de chartale infrastructuur verminderen. Veel winkeliers blijven contant geld accepteren; DNB vindt het belangrijk dat dit zo blijft. Daarom verdient veiligheid blijvende aandacht van alle partijen in de chartale keten.