'Trieste dieptepunt na maandenlange stalking'
Het OM verdenkt de man van het op 18 december 2018 op een Rotterdams schoolplein, onder de ogen van haar medescholieren, koelbloedig doodschieten van Hümeyra. Het is het trieste dieptepunt na een maandenlange stalking en bedreiging. Volgens het OM kon de man het niet verkroppen dat het slachtoffer niets meer met hem te maken wilde hebben. Hij appte haar regelmatig doodsbedreigingen. Deze waren tevens gericht aan haar familie.
Hoger beroep
De rechtbank in Rotterdam heeft de man op 13 december 2019 veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar en TBS met dwangverpleging wegens doodslag. Anders dan de officieren van justitie vond de rechtbank dat moord niet bewezen kon worden. Het OM heeft tegen deze uitspraak hoger beroep ingesteld.
Moord
De uitspraak van de rechtbank dat geen sprake was van moord leidde destijds tot een golf van ontzetting en woede bij de familie. Na alles wat zij hadden meegemaakt in deze zaak was dit een onverteerbaar oordeel voor hen. De aanklagers in hoger beroep, de advocaten-generaal (AGs), snappen dat het handelen van de verdachte voor hen voelt als moord. Daarnaast is het standpunt van de AGs dat er ook juridisch sprake is van moord en dat de rechtbank tot een onjuist oordeel is gekomen.
Voorbedachte raad
Het juridische verschil tussen doodslag en moord is of iemand al dan niet met voorbedachte raad is gedood. Volgens de AGs is daar sprake van. De verdachte heeft niet gehandeld in een opwelling. Grof gezegd heeft de verdachte enige tijd na kunnen denken over wat hij ging doen. Ook heeft hij in kunnen zien wat de gevolgen van zo’n daad zouden zijn.
Doodsbedreigingen
Uit onderzoek en verklaringen blijkt immers dat de man regelmatig doodsbedreigingen stuurde naar (de familie van) het meisje. Ook heeft hij zich op de fatale dag rondom haar school opgehouden. Hij heeft bij medeleerlingen geïnformeerd hoe laat de school uit is. Als hij uiteindelijk Hümeyra ziet stapt hij uit, achtervolgt hij het meisje en vermoordt hij haar door op nog geen meter afstand meerdere keren te schieten.
Camerabeelden
Op de zitting zijn camerabeelden getoond van die gruwelijke schietpartij. Dat is eerder, bij de rechtbank, niet gebeurd. Dat was een beslissing van het OM in samenspraak met de nabestaanden. De beelden zijn nu wel getoond voor het gerechtshof, omdat die een belangrijk bewijsmiddel zijn in de zaak. De AGs: 'Aan de hand van de camerabeelden kan geen andere conclusie worden getrokken dan dat de verdachte de tijd heeft gehad om na te denken over wat hij deed en dat hij dus niet heeft gehandeld in een opwelling.'
TBS met dwangverpleging
Naast een langdurige gevangenisstraf eist het OM ook TBS met dwangverpleging. Vanwege diverse stoornissen is er een grote kans op herhaling en is behandeling noodzakelijk. 'Zestien jaar heeft Hümeyra maar mogen worden', zeggen de AGs in hun requisitoir. 'Het leven van dat meisje is door de verdachte op zeer wrede wijze weggerukt. Voor de nabestaanden moet het gemis ondraaglijk zijn.' Het gerechtshof doet op 25 juni uitspraak in deze zaak.