De hacker bracht de login zelf naar buiten. Hij verklaarde later bij de politie dat hij de sterkte van het wachtwoord had onderzocht, omdat er grote belangen mee gemoeid waren wanneer dit Twitter-account zo kort voor de presidentsverkiezingen zou kunnen worden overgenomen.
Na de geslaagde login probeerde de Nederlander in contact te komen met de Amerikaanse autoriteiten om de vastgestelde kwetsbaarheid te melden. Hij maakte zich daarbij bekend en gaf tips om deze kwetsbaarheid te herstellen.
Bijzondere omstandigheden
In Nederland is hacken strafbaar. Bijzondere omstandigheden, in de praktijk ook wel ‘responsible disclosure’ genoemd, kunnen maken dat de strafbaarheid vervalt. De bedoelingen en handelswijze van de Nederlandse hacker zijn door het OM onderzocht en getoetst. Het OM gaat er vanuit dat de hacker ook echt is binnengedrongen in het Twitter-account van Trump, maar daarbij heeft voldaan aan de criteria die in de rechtspraak zijn ontwikkeld om als ethisch hacker vrijuit te gaan.
Het Witte Huis heeft het inloggen destijds ontkend en ook Twitter gaf aan geen bewijs te hebben gezien van een login van buiten.
De Nederlandse hacker is door het Landelijk Parket van het OM op de hoogte gebracht van de uitkomsten van het onderzoek. Ook de Amerikaanse autoriteiten zijn geïnformeerd.