Volgens de AIVD-topman proberen landen met apparatuur Nederlandse belangen te schaden, namelijk door invloed uit te oefenen op processen in Nederland. Dit scharen wij onder ongewenste buitenlandse inmenging: heimelijke politieke beïnvloeding, beïnvloeding en intimidatie van hun geëmigreerde (ex-)landgenoten, sabotage en misbruik van de Nederlandse ICT-infrastructuur.
Door apparatuur als telefoons masaal uit landen als China te kopen maakt Nederland zich kwetsbaar, vindt Schoof. Telecomproviders kiezen graag voor apparatuur van het Chinese telecombedrijf Huawei, omdat het bedrijf uitstekend werk levert voor een prima prijs. Ook voor de bouw van het nieuwe 5G-netwerk kijken ze naar Huawei-apparatuur. Een deel van het nieuwe C2000-systeem wordt door het eveneens Chinese Hytera uitgevoerd.
''Als staten digitale middelen inzetten voor spionage en sabotage om zo hun eigen politieke, militaire, economische en/of ideologische doelen te bereiken ten koste van Nederlandse belangen, spreken we van een offensief cyberprogramma.''
Uit onderzoeken van de AIVD blijkt dat landen als China, Iran en Rusland dergelijke cyberprogramma's hebben, gericht tegen Nederland.