Agressieve benadering
Jumbo besloot vorig jaar om eigen arbeidsvoorwaarden door te voeren in plaats van de cao. In tegenstelling tot een cao die meteen voor iedereen geldt, moet Jumbo volgens de wet alle werknemers apart langs met een formulier om een handtekening op te halen. Dit formulier wordt vervolgens toegevoegd aan de individuele arbeidsovereenkomst.
Dat ophalen van die handtekeningen gaat niet zonder slag of stoot, zo blijkt uit de signalen die vakbonden krijgen van diverse distributiewerkers. Personeel klaagt bij de bonden over de dwingende wijze waarop managers en teamleiders van Jumbo werknemers benaderen m een handtekening te zetten. De vakbonden willen daarom inventariseren of hier sprake is van intimidatie op grote schaal. Via het online meldpunt kunnen alle distributiewerkers hun ervaring ook anoniem delen.
Druk van bovenaf
De druk van bovenaf is blijkbaar erg hoog, constateren de betrokken vakbondsbestuurders. ‘We hebben sterk de indruk dat Jumbo koste wat kost deze eenzijdige regeling door wil drukken bij het personeel. Dat kan echter niet zomaar. Een handtekening die onder dwang wordt gezet, noemen we wilsgebrek. Dit behoort tot één van de belangrijkste principes van het contractenrecht’, stelt FNV-bestuurder Ali Aklalouch.
Generaal pardon olie op het vuur
Jumbo voert ondertussen de druk verder op binnen de distributiecentra. Het ‘generaal pardon’ dat de Jumbo-directie en ondernemingsraden deze week bekend maakten, schiet in het verkeerde keelgat bij vele distributiewerkers. Met dit initiatief plaatst Jumbo alle medewerkers direct onder de arbeidsvoorwaardenregeling via een zogenaamde opt-outsysteem. Distributiewerkers moeten nu zelf een formulier invullen om er uit te stappen. ‘Het is nog maar de vraag of dit juridisch kan, en daarmee is het ‘generaal pardon’ volgens zijn CNV-collega Kitty Huntjens ‘een vals voorwendsel.’