De storm die afgelopen weekend over Nederland raasde heeft vele grijze zeehondenmoeders met pups van de hoge zandbanken gespoeld. Door de windrichting en stroming zijn ze terecht gekomen op Terschelling. Voor één pup bleek maandag dat de moeder waarschijnlijk niet meer terug zou komen. Na een observatieperiode van meer dan 24 uur door de lokale EHBZ is er besloten de pup, een vrouwtje, op te vangen. Meerdere pups worden op deze manier op het eiland in de gaten gehouden en bij sommigen is hereniging met de moeder ook alweer waargenomen.
In het Zeehondencentrum bleek het om een heel jong dier te gaan van enkele dagen oud, de navelstreng zat er namelijk nog aan. Het vrouwtje heeft de naam Jolly gekregen en is als eerste zeehond iedere dag via de social media kanalen van het centrum te volgen. Een speciale pagina op de website van het Zeehondencentrum brengt het hele opvangproces samen. Het doel is om hiermee inzicht te geven in het totale proces van de opvang van zeehonden, met alle uitdagingen van dien.
In Nederland is het geboorteseizoen van de grijze zeehond net begonnen. Dat betekent dat er op hoge zandbanken en eilanden in de Waddenzee, pups worden geboren. Zij worden geboren met een compleet witte vacht, omdat ze de eerste 2-3 weken van hun leven op het land liggen en gezoogd worden. De moederzeehonden laten hun pups af en toe alleen om te gaan foerageren. Door een storm kunnen dieren dus op plekken terecht komen waar contact met mensen voor kan komen. Om de pups en moeders de rust en bescherming te bieden die zij nodig hebben, zijn de Nederlandse zeehondencentra en de EHBZ een voorlichtingscampagne gestart. Op social media, website en op de boten van de rederijen TESO, Doeksen en Wagenborg is een filmpje te zien dat duidelijk maakt wat er kan gebeuren bij verstoring. Zeehonden hebben behoefte aan rust en ruimte, daarom wordt er van mensen gevraagd afstand te houden en honden aan te lijnen.