Het OM richt zich met zijn verzoekschrift voor een civiel verbod op de buitenlandse corporatie de Hells Angels Motorcycle Club, en de Nederlandse onderafdeling Hells Angels MC Holland. Volgens het OM behoren de Hells Angels tot de zogenoemde 1% motorcycleclubs waarvan bekend is dat die veelal handelen in strijd met de openbare orde. Ter onderbouwing heeft het OM bij het verzoekschrift een dossier geleverd van vele honderden pagina’s waarin beschrijvingen worden gegeven van de (criminele) activiteiten van de club en zijn leden. Dit meldt het OM op de website.
Subcultuur van wetteloosheid en geweldscultuur
Het Openbaar Ministerie ziet dat de outlaw motorclub een gewelddadig imago cultiveert, dat wordt gebruikt voor afpersing en intimidatie en dat de club op andere manieren structureel criminaliteit pleegt en faciliteert. Deze ‘outlaw’-mentaliteit zorgt ervoor dat de leden zich als groep los zien staan van gebruikelijke maatschappelijke regels. De intimiderende en vaak gewelddadige wijze waarop de club Hells Angels zich in de samenleving manifesteert en de agressieve wijze waarop die zich afsluit voor overheidscontrole – en deze zelfs actief tegengaat – creëert een subcultuur van wetteloosheid. Hierin wordt zware criminaliteit, waaronder het plegen van geweld, drugsmisdrijven, wapenmisdrijven en afpersing gestimuleerd en gefaciliteerd.
Criminaliteit wordt 'beloond'
Zo is er binnen de club een beleid waarbij criminaliteit wordt “beloond”. Leden kunnen tekens, zoals “patches” op hun kleding verdienen, onder andere voor geweld namens de club. Ook tast de motorbende vrijheden van anderen aan door andere (motor)clubs het recht te ontzeggen zich te verenigen zoals zij dit willen, dan wel een territoriumstrijd aan te gaan. Die strijd speelt zich grotendeels af in de openbare ruimte.
De subcultuur van de Hells Angels leidt tot bijzonder ernstige gevallen van – soms grootschalige – geweldsincidenten en tot grote onrust in de samenleving. Zo zijn eerder tegen leden van de Haarlemse afdeling van de Hells Angels al wegens deelname aan een criminele organisatie celstraffen geëist. Op 13 juni wordt de strafeis uitgesproken tegen de drie hoofdverdachten. De uitspraak volgt op 18 juli.
In veel gevallen van mishandelingen, bedreigingen of afpersingen door leden die in de afgelopen jaren aan de politie zijn gemeld, hebben slachtoffers en getuigen – vaak uit angst voor de club - geweigerd mee te werken aan onderzoek.