Militairen van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) beginnen vanaf 08.30 uur aan een zoektocht naar het zevende bemanningslid van de Halifax, op de plek waar het vliegtuig 75 jaar geleden neerkwam. Zij worden ondersteund door collega’s van de Genie, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) en de vliegtuigbergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht. Dit is de tweede poging om de vermiste vlieger te vinden.
Neergestorte bommenwerper Op woensdag 29 december 1943 werd een Halifax bommenwerper onderschept door een Duitse Messerschmitt en sloeg tegen de grond in een weiland ten noorden van Ruinerwold. Het toestel was vanuit Engeland met zeven bemanningsleden op missie naar Berlijn om daar te bombarderen. Korte tijd na de crash ontploften de bommen aan boord. Het toestel brandde grotendeels uit. Identificatie van de bemanningsleden was daarom erg moeilijk.
Zevende bemanningslid Van de zeven bemanningsleden werden na de crash zes militairen geborgen en begraven op de begraafplaats Blijdenstein in Ruinerwold. Twee van de zes konden niet geïdentificeerd worden. Het zevende bemanningslid werd later door de Duitsers gevonden en door een getuige begraven in de krater die het vliegtuig bij de ontploffing had geslagen.
Zoektocht Het doel van dit veldonderzoek is om de stoffelijke resten te identificeren, zodat een herbegrafenis in de toekomst kan plaatsvinden. Eerste luitenant Patric van Aalderen van de BIDKL vindt het, net als zijn collega’s, van groot belang dat geprobeerd wordt het vermiste bemanningslid te identificeren. ‘Voor nabestaanden en directe betrokkenen is het zeer belangrijk om iemand te identificeren. Je kunt het verschil maken tussen jarenlange onzekerheid en rust waar mensen uiteindelijk toch naar verlangen’, aldus Van Aalderen.