Deze boodschap en zo’n 1.000 handtekeningen tegen de sluiting van het AZC werden vandaag aangeboden door de FNV en woonzorgcentrum de Beukenhof aan COA-directielid Janet Helder. De petitie werd getekend door COA-medewerkers, diverse zorg-, welzijns- en onderwijsorganisaties en de lokale middenstand, maar ook door honderden bewoners van het dorp.
Geen verantwoorde selectie
De aangekondigde beddenkrimp van het COA en de nieuwe regionale herindeling benadeelt de provincie Groningen flink. De provincie kan niet meedelen in de positieve effecten zoals werkgelegenheid en een positieve impuls van de lokale economie. Danielle Wiek, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: 'Het COA zegt dat ze tot een zorgvuldige en verantwoorde selectie van locaties is gekomen. Maar als je naar de cijfers kijkt, dan blijkt het tegendeel waar. Zij hebben in de nieuwe verdeling van opvangplaatsen voor Groningen de aantallen meegerekend die via het Groningse aanmeldcentrum binnenkomen. Maar dit is slechts een administratieve ‘doorsluislocatie’ en betreft geen structurele opvang.’ De provincie Groningen telt na de krimp 430 bedden, ten opzichte van 3050 bedden in Drenthe en 2070 bedden in Friesland.
Alleen verliezers
De sluiting van het AZC in Musselkanaal kent alleen verliezers. De bewoners van het asielzoekerscentrum hebben in de loop van de jaren een vertrouwde plek gekregen in het Groningse dorp. Ze helpen mee in het natuurbeheer van het dorp en bij de lokale zorgorganisaties. Niske Wubs, locatiehoofd van woonzorgcentrum De Beukenhof: ‘Waarom zou je iets veranderen wat zo geolied loopt? Onze bewoners vinden het fijn dat de asielzoekers bij ons komen. Ze zorgen voor zoveel positiviteit en zijn zorgzaam. Ze gaan fietsen en wandelen met onze bewoners en andersom leren ze zo sneller het Nederlands onder de knie te krijgen. Het is echt voor iedereen een groot gemis wanneer het AZC in Musselkanaal gaat sluiten.’
Verlies van banen
Door de sluiting van het AZC in Musselkanaal verliezen zo’n 28 welzijnswerkers en 12 vaste beveiligingsmedewerkers van het COA hun werkplek. Ook zullen vermoedelijk 10 leerkrachten een andere baan moeten zoeken en sluit de speciaal voor deze groep opgezette peuterspeelzaal met 2 vaste medewerkers haar deuren. Danielle Wiek: ‘De sluiting van Musselkanaal zorgt ervoor dat jaren opbouwwerk van welzijnswerkers, docenten, verloskundigen, peuterspeelleidsters en vrijwilligers uit de regio als een kaartenhuis instort. Bovendien moeten het COA in Friesland en Drenthe allerlei ingrepen doen, omdat daar het aantal plekken wordt vergroot. Dan is het toch echt een doodzonde wanneer een schoolvoorbeeld van een goed geïntegreerd asielzoekerscentrum zonder pardon wordt gesloten?!’
FNV Zorg & Welzijn schreef 3 weken geleden met diverse maatschappelijke organisaties ook al een brandbrief aan de Tweede Kamer om steun te vragen tegen de sluiting door het COA.