Ook woensdag overdag komt er langs de kust een westerstorm te staan, in het noordwestelijk kustgebied mogelijk enige tijd een zware storm. Ook dan zijn er zware windstoten van 80-100 km/uur, langs de kust mogelijk tot ongeveer 110 km/uur.
Tot zeer zware windstoten
In de loop van de nacht komen er lokaal zware windstoten van 80-100 km/uur voor, tijdens de passage van een gebied met actieve buien korte tijd mogelijk zeer zware windstoten tot ongeveer 110 km/uur. Aan het einde van de middag en in de avond neemt de wind af.
Vluchten op Schiphol geschrapt
Vanwege de verwachte storm zijn er op Schiphol al ruim 100 vluchten gecanceld. Door de storm kunnen niet alle banen worden gebruikt waardoor er vluchten moeten worden geschrapt.
Waarschuwing scheepvaartverkeer
Rijkswaterstaat waarschuwt voor woensdag voor verwachte hogere waterstanden langs de Noordzeekust en in het IJsselmeergebied die worden veroorzaakt door de storm. 'In de kustprovincies worden zware tot zeer zware windstoten verwacht die hinder kunnen opleveren voor weg- en scheepvaartverkeer', aldus Rijkswaterstaat.
Waterkeringen dicht
Vanwege de verhoogde waterstanden is er een kans dat de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel en de Oosterscheldekering in de loop van de woensdagmiddag dichtgaan. Woensdagochtend gaat vrijwel zeker de Ramspolkering dicht, de kering die bij hoogwater het Zwarte meer van het Ketelmeer afsluit en daarmee de veiligheid van het achterland waarborgt.
Maeslantkering
Ook is er een kans dat de Maeslantkering bij Hoek van Holland woensdag sluit. Het sluitcriterium voor de Maeslantkering is eind 2016 tijdelijk verlaagd van 3,00 naar 2,60 m +NAP. De voor woensdag verwachte waterstanden voor Rotterdam zijn op dit moment wisselend, maar bewegen zich rond het tijdelijke sluitcriterium.
WMCN
Vanuit het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) houden Rijkswaterstaat, het KNMI en de waterschappen de waterstanden continu nauwlettend in de gaten. Het WMCN informeert waterbeheerders over de waterstandsverwachtingen zodat er tijdig maatregelen kunnen worden genomen zoals het sluiten van waterkeringen, het ontruimen van kades en het instellen van dijkbewaking.
Scheepvaart
De storm en de verhoogde waterstanden kunnen ertoe leiden dat in de kustprovincies bruggen en sluizen tijdelijk niet bediend kunnen worden. De scheepvaart wordt op de hoogte gehouden van de laatste stand van zaken via de gebruikelijke kanalen, zoals de berichten die door verkeersposten worden uitgegeven en de Berichten aan de Scheepvaart (BAS).
Weggebruikers
Weggebruikers moeten vannacht en woensdag rekening houden met hinder op de weg vanwege zware tot zeer zware windstoten en de buien die over het land trekken. Tijdens buien kunnen lokaal windstoten tot ongeveer 110 km/h voorkomen.
Rijgedrag aanpassen
Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan de weersverwachting en verkeersinformatie in de gaten te houden en het rijgedrag aan de omstandigheden aan te passen. Met name automobilisten met een aanhanger en het vrachtverkeer wordt geadviseerd extra alert te zijn.
Vooral lege vrachtwagens kunnen hinder ondervinden. Vanuit de verkeerscentrales houdt Rijkswaterstaat de situatie op de weg nauwlettend in de gaten. Daarnaast worden op windgevoelige locaties, zoals de Van Brienenoordbrug, Haringvlietbrug en de Moerdijkbrug, bergers stand-by gezet.
----------------------------------------------------------------------------
Al het nieuws van Blikopnieuws.nl op uw telefoon? Download de app in de App store (ios) of de Play store (android) .
Al het nieuws van Blikopnieuws.nl automatisch binnenhalen? Gebruik onze RSS-feed (http://www.blikopnieuws.nl/feeds/all/rss.xml)