Eenzaamheid is van alle leeftijden. Wel komt eenzaamheid meer voor onder de alleroudsten. Na de leeftijd van ongeveer 75 jaar kunnen mensen te maken krijgen met een opeenstapeling van verschillende gebeurtenissen die eenzaamheid in de hand werken. Denk aan het overlijden van de partner of andere leeftijdsgenoten, beperkte mobiliteit of minder goed fysiek, cognitief en sensorisch functioneren.
Man-vrouw
Eenzaamheid komt net iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, maar iets meer vrouwen geven aan zich sterk eenzaam te voelen (9 om 8 procent). De verschillen zijn echter klein. Vrouwen voelen zich vaker emotioneel eenzaam, terwijl mannen vaker sociaal eenzaam zijn.
Burgerlijke staat
Een partnerrelatie lijkt een goede buffer tegen eenzaamheid - mits de relatie standhoudt. Bovendien is de kwaliteit van de relatie belangrijk voor het al dan niet ervaren van eenzaamheid. Onder mensen die getrouwd zijn of samenwonen voelen minder mensen zich sterk eenzaam (5 procent) dan onder mensen die ongehuwd zijn (12 procent), gescheiden zijn (20 procent) of hun partner hebben verloren (16 procent).
Sociaaleconomische factoren
Onder laagopgeleiden komt meer eenzaamheid voor dan onder hoogopgeleiden. Ook geld speelt een rol: onder mensen met een hoog inkomen komt eenzaamheid minder voor dan onder mensen met een laag inkomen. Onder mensen die moeite hebben met rondkomen voelt 17 procent zich sterk eenzaam; onder mensen die geen moeite hebben met rondkomen is dat 6 procent. Hetzelfde verband is zichtbaar onder mensen met betaald werk (6 procent) zonder (12 procent).
Download hier een infografic met meer cijfers en feiten.
Nederlanders vinden eenzaamheid een groot probleem
Zeven op de tien Nederlanders zien eenzaamheid als (redelijk) groot probleem. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Coalitie Erbij. Acht op de tien Nederlanders vindt het onderwerp eenzaamheid het waard om over na te denken.
Bijna de helft van de Nederlanders doet iets tegen eenzaamheid
De helft van de Nederlanders denkt zelf actief iets bij te dragen aan het terugdringen van eenzaamheid. De bijdrage zit vooral in kleine dingen als een praatje maken en mensen bezoeken. De bijdrage aan het verminderen van eenzaamheid vindt vooral plaats binnen de eigen familie- en vriendenkring. Een op de drie Nederlanders geeft aan zelf iets te willen doen aan het probleem van eenzaamheid.
Over de cijfers
De cijfers op deze pagina komen uit een groot onderzoek onder meer dan 700.000 Nederlanders van 19 t/m 64 jaar, de Gezondheidsmonitor Volwassenen 2012 van de GGD’en, CBS en RIVM. Eenzaamheid wordt gemeten met de Eenzaamheidsschaal van Gierveld-De Jong. Ook deed TNS Nipo voor Coalitie Erbij onderzoek onder de naam Eenzaamheidsmonitor.
De Week tegen Eenzaamheid is een initiatief van Coalitie Erbij; hét landelijke samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor het verminderen van eenzaamheid.