dinsdag, 6. juni 2017 - 21:01 Update: 06-06-2017 21:06

Rotterdam wil in 2050 helemaal aardgasvrij zijn

Rotterdam wil in 2050 helemaal aardgasvrij zijn
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Rotterdam wil dat er alle 263.000 aardgasaansluitingen, die de stad op dit moment heeft, in 2050 verdwenen zijn. Dit meldt de gemeente dinsdag.

Duurzame alternatieven

‘Samen met bewoners, organisaties en bedrijven werkt Rotterdam aan een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam verwarmde stad in 2050. Onze huizen zijn dan goed geïsoleerd, we koken elektrisch en verwarmen onze gebouwen met elektriciteit of met collectieve warmte. We gebruiken geen aardgas, maar duurzamere alternatieven met toekomstwaarde. Dit is een grote, ingrijpende opgave die we nu al samen in en met de stad oppakken’. 

Statement

Dit zijn de eerste zinnen uit het statement dat wethouder Pex Langenberg van Duurzaamheid dinsdag met 11 partijen heeft ondertekend. Op deze manier wil de gemeente Rotterdam bijdragen aan een schonere lucht, werkgelegenheid en comfortabel wonen en draagt Rotterdam bij aan het klimaatakkoord van Parijs. Dit statement is opgesteld naar aanleiding van de Green Deal Aardgasvrije wijken dat Rotterdam op 8 maart samen met minister Kamp en gemeenten, provinciën en netbeheerders ondertekende.

Transitie

Rotterdam heeft momenteel  263.000 aardgasaansluitingen. In 2050 moeten dat er nul zijn. Dat betekent dat vanaf nu gemiddeld 8.000 woningen per jaar van het aardgas af moeten. Pex Langenberg: 'De transitie naar een duurzame energievoorziening leidt tot grote veranderingen in de gebouwde omgeving en de infrastructuur. Daarom is het essentieel dat we deze opgave samen doen. Door een gezamenlijke aanpak te ontwikkelen kunnen we samen werken aan een schoner, aantrekkelijker en duurzaam verwarmd Rotterdam.'

Samenwerking partijen

Met de partijen die het statement ondertekenen Eneco, Havensteder, Nuon, Warmtebedrijf Rotterdam, Stedin, Vestia, Woonbron, Woonstad Rotterdam, Ressort Wonen, gemeente Rotterdam en het ministerie van Economische Zaken wordt nu al samengewerkt met de focus op een gezamenlijk einddoel. Hierbij wordt uitgezocht wat technisch en financieel mogelijk is en waar we kansen kunnen verzilveren.

Onder zeeniveau

Rotterdam gaat naar een toekomst waarin wordt verwarmd met duurzame alternatieven. Het klimaat verandert. Niet alleen wereldwijd, maar ook dichtbij. Nu al hebben we last van hogere temperaturen, extreme regenval, veranderende rivierstanden en een stijgende zeespiegel. Niet alleen wordt nog 80% van onze gebouwen verwarmd door aardgas, ook ligt 80% van onze stad onder zeeniveau. De transitie naar aardgasvrij draagt bij aan een duurzame energievoorziening in Rotterdam.

Categorie:
Provincie: