Vervalste overeenkomsten
De 63-jarige man uit Gorssel is schuldig aan het vervalsen van overeenkomsten voor vastgoedprojecten in Amsterdam, Almere en Zwolle om zo van tientallen miljoenen euro’s aan bankkredieten te krijgen. Ook zijn zoon is veroordeeld voor faillissementsfraude tot een celstraf van twaalf maanden. De echtgenote en dochter zijn vrijgesproken.
De man bekende in de rechtbank dat overeenkomsten voor de kantoorpanden Vesta en Diana in Amsterdam, Martinez en Carlton in Almere en La Diligence in Zwolle vals zijn opgemaakt. Zo zijn handtekeningen vervalst van medewerkers van bouwbedrijf Wessels Rijssen, Volker Infra en het Rijksvastgoedbedrijf en handtekeningen geplaatst van verzonnen personen. De rechtbank verwerpt het verweer dat de man dit gedaan zou hebben op verzoek van de bestuursvoorzitter van de FGH bank.
Faillissementsfraude
Naast valsheid in geschrifte veroordeelt de rechtbank de man voor faillissementsfraude. Toen het hem duidelijk was dat Eurocommerce en hijzelf failliet zouden gaan, is hij geld en goederen gaan veiligstellen. Zo gingen grote geldbedragen naar zijn echtgenote, verkocht hij Stal Eurocommerce – ver onder de marktwaarde – aan zijn zoon en ging hotel/restaurant De Roskam voor 1 euro naar zijn dochter. Hierdoor zijn de schuldeisers benadeeld voor een bedrag tussen de 10 en 15 miljoen euro.
Zoon, dochter en echtgenote
De zoon is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden. Het dossier bevat onvoldoende aanknopingspunten dat hij wist van de kans op een faillissement op het moment van overdracht van de stal. Hij heeft 5,25 miljoen euro onttrokken aan de failliete boedel van Eurocommerce. Via een financiële constructie wilde hij voorkomen dat de curatoren van Eurocommerce de verkoopopbrengsten uit de paardenstal in handen kregen. Hij is vrijgesproken voor de fraude met het springpaard Singapore en witwassen.
De rechtbank spreekt de echtgenote en de dochter vrij. De echtgenote van de vastgoedman had geen weet van het financiële reilen en zeilen van Eurocommerce. Er is onvoldoende bewijs dat zij wist van de kans op een zakelijk of privé-faillissement toen grote geldbedragen naar haar werden overgemaakt.
Ook in het geval van de dochter blijkt onvoldoende uit het dossier dat zij wist van de kans dat Eurocommerce failliet zou gaan, op het moment dat zij De Roskam overnam.
Ontdekt
Nadat een medewerker van de FGH bank ontdekte dat de handtekening op een afbouwgarantie niet klopte, gaf de man op 15 november 2011 in een gesprek met de Rabobank en FGH bank toe dat hij documenten heeft vervalst. Daarna deed de Rabobank op 16 december 2011 aangifte.
Eurocommerce
De Eurocommerce-groep was één van de grootste projectontwikkelaars in Nederland en had in 2010 voor meer dan een miljard euro op de balans staan. In 2012 ging de groep failliet. De banken, de gemeente Almere en bouwbedrijf Wessels Rijssen eisten meer dan 734 miljoen euro in het faillissement. De man was sinds 1974 directeur van Eurocommerce en alleen verantwoordelijk voor het beleid. “Eurocommerce was eigenlijk een eenmanszaak”, zo stelde hij.