Verdachten van een geweldsmisdrijf moeten rekening houden met een hogere straf als uit een zogeheten middelenonderzoek blijkt dat zij zich onder invloed van alcohol of drugs hebben misdragen. In dat geval telt de uitkomst mee bij de strafeis van de officier van justitie en de door de rechter op te leggen straf.
Omdat niet standaard in het proces-verbaal melding wordt gemaakt van gebruik van alcohol of drugs, weet de rechter nu in de meeste gevallen niet of de verdachte het geweld onder invloed heeft gepleegd en kan hij er dus geen rekening mee houden bij de strafmaat. Het onderzoek verbetert de bestaande praktijk. Het wordt makkelijker de hoeveelheid drank en drugs vast te stellen die in het spel is (geweest). Een ander pluspunt is dat - als onderdeel van de straf - voorwaardelijke sancties kunnen worden opgelegd om recidive en verslaving aan te pakken. Bijvoorbeeld een alcoholverbod.
Het middelenonderzoek wordt niet alleen ingezet bij een verdenking van een geweldsmisdrijf zoals (zware) mishandeling, openlijke geweldpleging en zedenmisdrijven, maar ook bij vandalisme. Verder moeten er aanwijzingen zijn dat het geweldsmisdrijf onder invloed van drank of drugs is gepleegd. Politieagenten kunnen het onderzoek dus niet standaard bij elk geweldsmisdrijf uitvoeren.
dinsdag, 27. september 2016 - 17:32
Strengere aanpak geweld onder invloed van drugs of alcohol
Foto: SXC
Den Haag
De Eerste Kamer heeft vandaag een wetsvoorstel van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) aangenomen dat de aanpak van geweld onder invloed van drugs of alcohol verbetert en de mogelijkheid biedt geweldplegers strenger te straffen. De nieuwe regeling treedt op 1 januari 2017 gefaseerd in werking.