Celdeuren open
Het misdrijf vond plaats tijdens de recreatietijd van de gedetineerden. In die tijd mogen zij uit hun cel en staan de deuren open. De verdachte verklaarde dat hij met een broodmes, een riem en een flesje drinken de cel van het slachtoffer binnenging. Hij deed het lipje van het flesje in het slot van de cel en de deur dicht, zodat deze niet meer vanaf buiten geopend kon worden.
De bewakers kwamen op het geschreeuw van het slachtoffer af, maar konden de cel niet in. Zij zagen hoe de 26-jarige man het slachtoffer omver schopte en hem met een mes stak. Daarna werd het slachtoffer met de riem vastgebonden. De 26-jarige man eiste een helikopter, anders zou hij het slachtoffer steken.
Ook wilde hij een kar om het slachtoffer met zich mee te kunnen nemen. Hij kreeg een bureaustoel, waarna hij met het slachtoffer uit de cel kwam en riep dat iedereen naar achteren moest. De man was daarna alleen met de 82-jarige in de recreatieruimte.
Toen de deur naar buiten niet openging, schopte hij het slachtoffer meerdere keren hard tegen het hoofd. Ook stak hij met het mes en bleef schoppen. Uiteindelijk kwam het arrestatieteam van de politie binnen en hield de man aan. Het slachtoffer bleek te zijn overleden.
'Moord niet bewezen'
De officier van justitie acht niet bewezen dat de 26-jarige man vooraf van plan was om de man te doden, er was geen sprake van voorbedachte rade en daarom vroeg zij vrijspraak voor moord.
Wel is zij van mening dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag. Door de bejaarde man zo hard te schoppen en te steken, had hij kunnen weten dat de man hieraan kon overlijden. Ook heeft de verdachte zich naar oordeel van het OM schuldig gemaakt aan gijzeling met de dood van het slachtoffer als gevolg.
De man moet volgens deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar worden verklaard. Hij verkeerde in een psychose toen hij het misdrijf pleegde. De man heeft een stoornis en er is een groot risico op gewelddadig gedrag. Daarom moet hij zich volgens de deskundigen voor een lange tijd laten behandelen in een beveiligde en forensisch psychiatrische instelling.
De officier van justitie benoemde ter zitting de ernst van de feiten. De verdachte gijzelde een bejaarde man, die totaal niet opgewassen was tegen de jonge man. Hij bracht hem op een gruwelijke manier om het leven, waar medegedetineerden en bewakers getuigen van waren. Veel van hen hebben nog last van hetgeen zij hebben gezien of gehoord. Voor de nabestaanden van het slachtoffer is de gebeurtenis ook moeilijk te verwerken.
De officier van justitie vroeg mede gezien de ernst van de feiten, het hoge recidiverisico, de stoornis van de verdachte en het feit dat hij niet gemotiveerd is zich te laten behandelen, TBS met dwangverpleging. De rechter doet over twee weken uitspraak.