'Bij de mannen werd in 2013 een ongekend grote hoeveelheid springstof en verboden wapens en munitie uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen', meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.
Anonieme brief
Een anonieme brief die bij de politie wordt bezorgd, vormt begin 2013 de aanleiding tot het onderzoek naar de mannen. In de brief staat dat de mannen twee keer per jaar afreizen naar een plaatsje in de buurt van Berlijn om wapens, munitie en menselijke resten mee te nemen. Bij de brief zitten ook foto’s. Het blijkt te gaan om reisjes naar het Sperrgebiet in Halbe in de Duitse deelstaat Brandenburg. In 1945 vond hier de slag om Halbe plaats, waarbij meer dan veertigduizend soldaten sneuvelden.
Verzamelverlof
De mannen op de foto’s worden herkend door politiemensen van de afdeling bijzondere wetten. Zij blijken wel verloven te hebben voor het verzamelen van munitie en wapens. Een bezitter van zo’n verzamelverlof moet de politie actief informeren over wat er tot zijn verzameling behoort. Dit was niet gebeurd.
Huiszoekingen
Op 15 mei 2013 doet de politie huiszoekingen in Enschede en Rossum. In de woning in Enschede wordt 15 kilo springstof aangetroffen. Vanwege de gevaarzetting worden huizen in de omgeving ontruimd. In de tuin bij de woning in Rossum blijkt een vat met granaten te liggen. De EOD is twee dagen bezig om de grote hoeveelheid wapens en munitie uit beide woningen weg te voeren.
De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting de onverantwoordelijke houding van de verdachten. 'De uitwerking van dit soort hoeveelheden explosieven en ontstekingsmiddelen kan verwoestend zijn. In een woning in een woonwijk is gevaar voor (dodelijk) letsel bepaald voorstelbaar'.
Bij het bepalen van de strafmaat heeft de officier van justitie rekening gehouden met de grote hoeveelheid van de aangetroffen verboden springstof, wapens en munitie en het feit dat de mannen al twaalf jaar verzamelden.
Onaangekondigde controle
Tegen de man uit Enschede werd een gevangenisstraf van twaalf maanden voorwaardelijk geëist en 240 uur werkstraf. De man uit Rossum hoorde een gevangenisstraf van zes maanden voorwaardelijk en 120 uur werkstraf tegen zich eisen. Aan het voorwaardelijke deel van de straf wil het OM de voorwaarde koppelen dat er twee keer per jaar onaangekondigd een controle in de woning en schuren van de mannen kan plaatsvinden, zodat zij geen nieuwe verzameling kunnen opbouwen.