Bij veel incidenten is direct een bruikbaar signalement beschikbaar. Hier maken we in de opsporing dankbaar gebruik van. Bij het zedenmisdrijf op de Flevoweg was een matig signalement beschikbaar en waren er vanaf het begin goede andere opsporingsrichtingen. Daar komt bij dat het openbaar maken van een signalement verdachten kan aanzetten tot gedrag dat het onderzoek kan verstoren. Denk bijvoorbeeld aan het vernietigen van bewijsmateriaal of sporen. Kortom: de scope van een recherche onderzoek gaat veel verder dan alleen het geven van een signalement.
Identiteit van de verdachte
In onze berichtgeving moeten we altijd rekening houden met de privacy van alle betrokkenen. Daar heeft iedereen recht op, zowel slachtoffers als verdachten. Wij benoemen de leeftijd, het geslacht en de woonplaats. Wij zagen op maandag 5 september een geruchtenstroom en onrust ontstaan over de woonlocatie van de verdachte. In overleg met het Openbaar Ministerie kozen wij ervoor om in dit geval bij vragen van media de woonlocatie van de verdachte wel te benoemen.
Grootschalig onderzoek
Het onderzoek startte direct nadat duidelijk werd dat op de Flevoweg een ernstig zedenmisdrijf had plaatsgevonden. Dezelfde nacht verrichtte de technische recherche sporenonderzoek op en rond de plaats van het incident. Later die dag zijn rechercheurs daarmee verder gegaan, onder andere met behulp van speurhonden. Daarnaast werden omwonenden benaderd voor informatie en werden getuigen opgeroepen om zich te melden. Gelukkig konden we dezelfde dag al een verdachte aanhouden.
Stand van zaken
De 33-jarige man zit nog vast voor onderzoek en wordt woensdag 7 september voorgeleid aan de Rechter Commissaris. Een 23-jarige vrouw uit Dronten die zondagavond tegelijkertijd met de verdachte werd aangehouden is dinsdag 6 september heengezonden. Onderzoek wijst uit dat zij op geen enkele manier betrokken is bij het zedenmisdrijf. De politiehelikopter heeft dinsdagmiddag luchtfoto’s gemaakt in Kampen en Dronten.