Het merendeel van de personen op deze lijst is betrokken bij terroristische activiteiten in Syrië en Irak. Als personen op de nationale terrorismelijst staan, betekent het dat hun tegoeden zijn bevroren. Daardoor kunnen ze geen gebruik meer maken van hun bankrekeningen en creditcards.
Ook gevolgen voor vrienden en familie
'Voor uitreizigers wordt het zo moeilijker om terreurdaden te plegen of te financieren. Ook willen we voorkomen dat deze mensen terugkeren naar Nederland om hier geweld te plegen’, aldus Koenders. Naast deze bevriezingsmaatregelen zal Nederland informatie over deze 9 personen delen binnen de EU. 'Tegen terreur moet fors worden opgetreden, in Nederland en daarbuiten', aldus de minister.
De bevriezingsmaatregel heeft ook gevolgen voor mensen in de omgeving van de uitreizigers op de terrorismelijst, bijvoorbeeld vrienden en familie. Het is namelijk verboden geld te geven aan personen die op de lijst staan. Wie dit wel doet, riskeert een boete of zelfs een gevangenisstraf. De bevriezingsmaatregel is 1 van 38 maatregelen uit het actieprogramma integrale aanpak jihadisme, een programma met harde en zachte maatregelen onder verantwoordelijkheid van de ministeries van Veiligheid en Justitie, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Buitenlandse Zaken.