Aanvankelijk wilden zij het eiland ronden en weer op de vertrekplaats aankomen. Echter de wind trok aan en zij verdaagden naar lager wal, de golven werden hoger en het roeien werd almaar zwaarder. Ondertussen werd het aldoor donkerder en ze hadden geen flauw idee waar ze zaten, in de buurt van hun scheepje? of nog ver daar vandaan?
De twijfel sloeg toe en zij namen het besluit om hulp in te schakelen. Helaas bleek ook hun telefoon bijna leeg te zijn, waardoor zij alleen bij hoge nood er gebruik van konden maken en dus besloten zij de kustwacht te bellen. De mensen sloegen alarm, maar konden niet precies aangeven waar zij zaten.
De kustwacht gaf om 22.04 uur alarm Prio 2 voor de Springbok van reddingstation Lauwersoog. De melding was “vaartuig de weg kwijt”. Bij telefonische navraag bleek het te gaan over twee personen die met een roeiboot onderweg waren en niet wisten waar zij zich bevonden.
Kort daarop is de reddingboot uitgevaren met 7 bemanningsleden, voorzien van de nachtkijker. Ter hoogte van Oostmahorn heeft de schipper telefonisch contact gehad met de beide onfortuinlijke roeiers en heeft daar het zwaailicht aangezet en een witte flair afgestoken die werd gezien. Aan de hand van een paar peilingen werd besloten om het Oude Robbengat in te varen, aldaar verschillende zoekslagen gemaakt en de gehele geul afgezocht met de nachtkijker.
Aan het einde bij de Slenk aangekomen, besloten nogmaals te bellen en nog een witte flair af te steken. Nu gaven de mensen aan dat ze de witte flair aan hun andere kant zagen. Na wat rondschijnen met onze zoeklichten konden wij een nieuwe peiling maken in de Slenk richting Oostmahorn. Na enige tijd varen zagen wij een heel zwak lichtje, wat de beeldschermverlichting van de telefoon bleek te zijn, letterlijk het laatste restje van de batterij.
Aangedaan en verkleumd
Speuren met de nachtkijker bevestigde dat het roeibootje met de twee opvarenden daar lag. Zij lagen achter een strekdammetje/golfbreker aan de Zuidelijke Ballastplaat. Bij hen aangekomen zijn twee bemanningsleden overboord gegaan en hebben het bootje met de twee opvarenden naar de reddingboot gebracht. Eenmaal aan boord van de Springbok, bleek dat zij aardig aangedaan en koud waren en is besloten om de opvarenden zo snel mogelijk naar het station te brengen om ze op verhaal te laten komen.
Hun bootje bleek op niet al te grote afstand te liggen en daarom is besloten om daar een drietal bemanningsleden af te zetten om het scheepje naar Lauwersoog te varen. De twee opvarenden zijn weer wat opgeknapt op het station en konden weer terug naar hun eigen boot, die inmiddels bij het boothuis van de KNRM was afgemeerd.
Maandagavond is de gebruikelijke oefenavond van de KNRM en daar kwamen de twee geredden op bezoek om nogmaals te bedanken en te vertellen hoe zij de nacht en de daarop volgende dag hebben beleefd. Dat het een angstig avontuur is geweest was duidelijk, het heeft veel impact gehad en diepe indruk op hen gemaakt. Daardoor hebben zij een onrustige nacht gehad en het avontuur nog ettelijke keren beleefd. Bijpraten met de bemanning heeft hun zeker geholpen om het avontuur te verwerken.
'KNRM helpt app' een 'must' voor watersporters
De KNRM heeft ze gewezen op de mogelijkheid van de gratis “KNRM helpt app”, die zeker in dit geval de zoekactie een stuk eenvoudiger had kunnen maken. Voor watersporters is het een eenvoudig hulpmiddel om in alle gevallen hulp in te kunnen roepen en daarbij direct je positie kenbaar te kunnen maken.