De constructie wordt bovenop de 9 meter hoge betonnen basisconstructie geplaatst die de afgelopen maanden is neergezet en zal uiteindelijk de hoogte van 17 meter bereiken. De komende maanden wisselen houtbewerkers, dakbedekkers en decorateurs elkaar af om samen een uniek gebouw te realiseren.
Daarnaast bouwen ze zowel bij de entree als uitgang van Pandasia een Chinese poort. Deze poorten zijn in China op traditionele wijze gemaakt en een paar maanden geleden naar Nederland verscheept. De dak- en gevelconstructie wordt voorzien van ruim 35.000 aardewerk dakpannen. Deze geglazuurde dakpannen zijn in een 700 jaar oude fabriek met de hand gemaakt en voorzien van een keizerlijke kleur.
Gedurende de gehele zomerperiode zal de groep vaklieden zich inzetten om ‘Pandasia’ om te toveren tot een heus authentiek Chinees bouwwerk. De vorm, constructie, verhoudingen, materiaal en kleur van de gebouwen zijn afgeleid van een Chinese tempel. In de komende weken zal de bouw het hoogste punt bereiken. Het Chinese vakmanschap is vanaf een afstand voor bezoekers te volgen.
Chinese cuisine
Om de Chinese vakmannen optimaal te laten presteren hebben zij een eigen Chinese kok meegenomen. Tijdens hun verblijf hier in Nederland, gedurende deze zomer, zal hun eigen kok dagelijks een Chinese lunch en diner voor hen bereiden.
Volgende fasen
Na de realisatie van het verblijf volgt een inspectie door Chinese instanties. Zodra de goedkeuring is ontvangen kan Ouwehands Dierenpark het transport van de reuzenpanda’s in gang zetten. Over een exacte datum is nog niets bekend.
Natuurbescherming
Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst met de Chinese Wildlife Conservation Association committeert Ouwehands Dierenpark zich aan een uitgebreid natuurbeschermingsproject met als doel het beschermen van de reuzenpanda in het wild. Naast de komst van de reuzenpanda’s naar Rhenen zal er jaarlijks een grote financiële bijdrage gedaan worden ter ondersteuning van de werkzaamheden van het Wolong Giant Panda Centre. Dit centrum richt zich op de bescherming van het leefgebied van de reuzenpanda, onderzoek, fok en het terugplaatsen van de reuzenpanda in het wild.
Onderzoek is tevens een belangrijk onderdeel van het project in Ouwehands Dierenpark. Samen met Wageningen University & Research Centre en Chinese reuzenpanda onderzoekers ontwikkelt de dierentuin een onderzoeksplan met als doel bij te dragen aan het in stand houden van deze unieke diersoort.
De reuzenpanda
De reuzenpanda is een bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. De laatste telling toonde aan dat er nog ongeveer 1.850 reuzenpanda’s in het wild leven. De reuzenpanda eet voornamelijk planten maar behoort tot de carnivoren. De reuzenpanda eet vrijwel uitsluitend bamboe dat in grote hoeveelheden voorkomt in het natuurlijk leefgebied. De reuzenpanda is te herkennen aan zijn dikke, zwart-witte vacht en de donkere ringen rond zijn ogen. Bij de geboorte weegt een jong +/- 100 gram. Een volwassen dier kan het gewicht van ongeveer 100 kilo bereiken.