Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden heeft ervoor gekozen om de herdenking en viering uit elkaar te halen. Vandaag is de herdenking, morgen de viering op het Keti Koti Festival. Maar de demonstranten willen voor de herdenking vasthouden aan de historische datum van 1 juli. Morgen, 1 juli, is het 153 jaar geleden dat de Nederlandse regering de slavernij afschafte in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.
De demonstranten lieten een nogal lawaaierig protest horen tijdens de herdenking bij het Nationaal Monument Slavernijverleden.. Ze riepen leuzen en bliezen op fluitjes. Ze zijn het absoluut oneens met de beslissing van de organisator NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis, om de herdenking en de viering uit elkaar te halen. Barryl Biekman van het landelijk Platform Slavernijverleden in Het Parool: 'Alsof je voorstelt om Dodenherdenking voortaan maar op 3 mei te houden.'
De burgemeester heeft de demonstranten beloofd dat hij nog voor zijn vakantie in gesprek gaat met de demonstranten. Hij riep hen op om de herdenking, die door het protest bijna een half uur later begon, te verlaten maar het protest ging tijdens de plechtigheid door.